Çocuklarda İnce ve Kaba Motor Becerileri Nelerdir?

Çocuklarda İnce ve Kaba Motor Becerileri Nelerdir?

 

Motor gelişimi doğumdan itibaren başlayan bir süreçtir. İnce motor becerileri küçük kasların, kaba motor becerileri ise büyük kasların işlevselliğidir.

 

İnce motor becerileri nelerdir?

 

İnce motor becerileri çocuğun; makas kullanma, çatal ve bıçak kullanma, yazı yazma gibi el ve parmak kaslarını kullanarak gerçekleştirdiği becerilerini kapsamaktadır.

 

İnce Motor Becerilerini Geliştiren Aktiviteler Nelerdir?

 

Eğitim öğretim hayatına henüz atılmamış çocukların daha önceden ellerinin kalem tutmaya alışmamış olması çocuk için büyük bir dezavantajdır. Bu durum çocuğun okul hayatına adapte süresini uzatacaktır. Çocuğun kalem tutmak gibi ince motor becerilerini gelişmesine yardımcı olmak için evde bazı aktiviteler düzenlenebilir. Evde aktivite yapmaya vakti olmayan anne babalara ise çocuklarını anaokulu ve kreşlere göndermeleri önerilmektedir. Çocukların ince motor becerilerini geliştiren aktivitelerden bazıları şunlardır.

 

 

Oyun Hamuru Etkinlikleri:

 

Oyun hamuru ile oynamak çocukların ince motor gelişimlerini desteklemeye oldukça faydalıdır. Hamuru şekillendirirken el ve parmak kaslarını doğru kullanma deneyimi kazanırlar.

 

Boncuk Etkinlikleri: 

 

Boncuk dizme, çocuğun ince motor becerilerini geliştirirken el ve göz koordinasyonunu da geliştirmesine katkı sağlamaktadır.

 

Boyama Etkinlikleri:

 

Boyama kalemleri ile çizimler yapmak, içi boş şekilleri boyamak çocuğun elindeki ince kasları geliştirmektedir.

 

Kumla Oynama Etkinlikleri: 

 

Islak veya kuru fark etmeksizin kumlarla şekiller yapmak, kazmak, kum taşımak çocukların el ve parmaklardaki kasları güçlendirerek ince motor becerilerinin gelişmesine katkıda bulunur.

 

Kesme Etkinlikleri: 

 

Makas kullanarak kağıt kesmek, kağıttan şekiller yapmak çocuğun ince motor gelişimine katkı sağlamaktadır.

 

Oyuncak Oynama Etkinlikleri:

 

Klavyeli veya tuşlu oyuncaklarla oynamak çocukların parmaklarındaki kasları geliştirerek ince motor becerilerinin güçlenmesini sağlar.

 

İlginizi çekebilir: Çocuk Gelişimine Oyunların Etkileri

 

Kaba motor becerileri nelerdir?

 

Kaba motor becerileri çocuğun; oturma, emekleme, yürüme, koşma, dönme, zıplama gibi bedensel becerilerini kapsamaktadır. Kaba motor gelişimi süreci doğumdan başlayıp, gelişim süresi çocuktan çocuğa değişim göstermektedir.

 

Kaba Motor Becerilerini Geliştiren Aktiviteler Nelerdir?

 

Çocuklar kaba motor becerilerini geliştirirken kendilerine duydukları güven artar ve bir benlik kazanırlar. Bununla birlikte eğitim hayatları da olumlu yönde desteklenir. Çocuklar eğitim hayatına başlamadan kaba motor becerilerini geliştirmiş olmaları, ilkokulda zorlanmamalarına ve yaşıtları ile daha kolay iletişim kurmalarına yardımcı olmaktadır. Çocukları kaba motor becerilerini geliştirmek bazı aktivitelerle mümkündür. Bu aktivitelerden bazıları şunlardır.

 

Yürüme Etkinlikleri: 

 

Bir rampada veya düz yolda yürümeye çalışmak, topuk üzerinde veya ayak parmak ucuna basarak yürümeye çalışmak çocuğun kaba motor becerilerini geliştirmektedir.

 

Zıplama Etkinlikleri: 

 

Çocuk için çevre güvenliğinin sağlandığı bir ortamda, uygun malzemelerle yapılan zıplama çalışmaları, çocuğum kaba motor becerilerini geliştirmesine katkı sağlamaktadır.

 

Top Vurma ve Tutma Etkinlikleri

 

Sabit ya da atılan fark etmeksizin bir topa elle veya ayakla vurma çalışmaları çocuğun kaba motor becerilerini güçlendirir. Ellerini kullanarak gelen topu tutmaya çalışmak çocukların ellerindeki kasları geliştirerek kaba motor becerileri güçlenmektedir.

 

Jimnastik Etkinlikleri:

 

Yapılan jimnastik çalışmaları vücudu güçlendirerek çocukların kaba motor becerilerini geliştirmeye katkı sağlamaktadır. Bazı kurumlar veya özel kolejlerde jimnastik eğitimi verilmektedir. Çocuklar için jimnastik antrenmanları gerçekleştirmek kaba motor becerilerini geliştirmek açısından oldukça önem taşımaktadır.

 

Dans ve Müzik Etkinlikleri: 

 

Dans etmek çocukların vücudundaki birçok kasın çalışmasını sağlamaktadır. Çocuklara müziği ve dansı sevdirerek dans etmelerini sağlamak kaba motor becerilerini geliştirmelerine oldukça fayda sağlayacaktır.

 

Bisiklet Kullanma Etkinlikleri:

 

Çocukların bir yaştan sonra üç tekerlek kullanarak başlayacakları bisiklet kullanma çalışmaları çocukların vücudunu güçlendirerek kaba motor becerilerinin gelişmesini sağlamaktadır.

 

İlginizi çekebilir: Çocuğun Gelişimine Sporun Etkisi!

 

Günlük hayatta kolayca uygulanabilecek aktivitelerle çocukların ince ve kaba motor gelişimleri desteklenebilir. Anne babalar çocuklarının tüm bedensel aktivitelerine destek olmalıdır. İnce ve kaba motor becerilerinin gelişmesi konusunda gerekli çalışmaları düzenli olarak yapmaları gerekmektedir. Çocukların baştan ayakuçlarına kadar olan gelişim süreçlerini dikkatle takip etmelidirler. İnce ve kaba motor becerilerini geliştirmek çocukların enerjilerini atmalarına, fazla acıktıkları için beslenme alışkanlıklarının düzene girmesine ve geceleri uzun uyku çekmelerine katkı sağlamaktadır.

Favorilerim
Hiç favori okul eklemediniz.
TAMAM