Yaz Okulu Nedir? Yaz Okulu Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Yaz Okulu Nedir? Yaz Okulu Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bir eğitim döneminin bitmesiyle çocuklar tatil dönemlerinde zamanlarının çoğunu boş geçirmeye başlamaktadır. Bu boşa geçirilen zaman çocukları zihinsel anlamda oyaladığı için oldukça olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Uzun bir süre eğitiminden uzak kalan çocuğun okulu başladığında derslerine tekrar odaklanması çok zor olacaktır. Hiçbir şey öğrenmeden geçirdiği günlerin yanı sıra, herhangi bir sosyal aktivitede de bulunmayan çocuk için okul can sıkıcı olmaya başlayacaktır. Bu sebeple ebeveynler, çocuklarının tatil günlerini boş geçirmemeleri için yaz okuluna göndermektedir. Yaz okulları çocuklar için son derece faydalıdır. Çocukların boş geçirdiği üç aylık süreyi yaz okulunda eğitim ve etkinliklerle geçirmelerinin getirileri çocukların gelişimleri için oldukça önemlidir.

 

Okul Öncesi Çocukları İçin Yaz Okulu 


Okul öncesi çocuklar eğitim hayatlarına henüz başlamadıkları için gittikleri kreş gibi kurumlarda yaklaşık sekiz ay boyunca çeşitli etkinlikler içinde bulunurlar. Son derece enerjik, sosyal ve aktif geçirdikleri bu süre sonunda kreşlerin tatile girmesiyle çocuklar birdenbire durgun bir yaşam tarzına ayak uydurmak zorunda kalırlar. Bu değişen durum okul öncesi çocuklar üzerinde son derece olumsuz etkiler bırakmaktadır. Özellikle de çalışan anne babaların çocuklarını büyük anne ve babalarına emanet etmeleri, çocuğun sakin durmak zorunda olduğu bir ortam oluşturacak ve çocuk üzerinde enerjisini atamadığı için olumsuz etkiler bırakacaktır. Okul öncesi çocuklar bu dönem içinde yaşıtlarıyla sosyalleşebileceği ortamlar içinde olmalıdır. Çocuğun yaz okuluna gitmesi çocuğun okul eğitimine hazırlanmasına katkı sağlamaktadır.

 

İlginizi çekebilir: Çocuklarımızın Yazın Yapabileceği Aktiviteler Nelerdir?

 

 

İlkokul ve Ortaokul Çocuğu İçin Yaz Okulu 

 

 

İlkokul ve ortaokul çocukları için eğitim hayatı artık başlamış demektir. Sekiz aylık uzun bir dönem eğitim alan çocukların okullarının yaz tatiline girmesiyle çocuklar tüm zamanlarını boş geçirmeyi planladıkları bir döneme girmiş bulunurlar. Bu dönemi gerçekten de planladıkları gibi boş geçirmeleri, devam edecek olan eğitim dönemleri için olumsuz sonuçlar doğuracaktır. Geçirdikleri tatilin rehavetini üstünden atamadıkları için bir süre derslerine adapte olmakta zorluk yaşayan çocuklar, geç algıladıkları için derslerinden geri kalmaya başlayacaklardır. Bir yılın dörtte biri bölümü ülkemizde tatil yaparak geçiriliyor. Çocukların bünyeleri geçirdikleri bu uzun tatil sonunda rahatlığa ve tembelliğe alıştığı için okul başladığında eğitim hayatından soğuyorlar. Derslerine odaklanamadıkları için öğrenmekte geç kalıyorlar. Bütün bunların yanında tatildeyken edindikleri internet ve televizyon bağımlılığından kurtulamadıkları için bu bağımlılık eğitim hayatlarına da doğrudan yansımaktadır. Tatil boyunca evde televizyon ve bilgisayar karşısında zaman geçiren çocuk okul başlayınca bu alışkanlıklarından vazgeçmek istememektedir.

Çocuğu, enerjisini doğru kullanabileceği, arkadaşlık kurabileceği, fiziksel aktiviteler gerçekleştirebileceği yaz okullarına başlatmak daha doğru bir tercih olacaktır. Yaşları fark etmeksizin bütün çocuklar için özgüvenini kazabilmesi ve fiziksel gelişimine katkı sağlaması açısından yaz okulları önemli bir yer tutmaktadır.

 

Liseliler İçin Yaz Okulu 

 

Tüm çocuklar için önemli olan sosyal aktivite gerçekleştirmek ve zamanını doğru kullanmak liseliler için de oldukça önemlidir. Sınava hazırlanan ve bu süreçte büyük özveri gösteren liselilerin derslerine daha rahat odaklanabilmeleri için sosyal etkinlikler içerisinde bulunmaları fiziksel ve zihinsel gelişimleri açısından oldukça faydalıdır. Tatil döneminde boş kalan gençlerin sağlıklı arkadaşlıklar edinebilmeleri açısından da aileleri tarafından yaz okuluna yönlendirilmeleri onlar için daha faydalı olacaktır.

 

İlginizi çekebilir: Yarıyıl Tatili Nasıl Değerlendirilmeli?

 

 

Yaz Okulu Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Etmeli? 

 

Yaz okulu seçimi yaparken, gerçekleştirildiği belirtilen faaliyetlerin gerçekten yapılıp yapılmadığı kontrol edilmelidir. Bu kapsamda ‘verilen hizmetler nedir, kaç saat sürüyor ve haftada kaç günü kapsıyor, eğitimcinin yeterlilik düzeyi nedir’ bunların iyi araştırılması çok önemlidir. Çocukların belli alanlara yönlendirilmesi, çocuğun ilgi alanlarına yönelik çok yorulmasına sebep olmayacak bir program içerip içermediği kontrol edilmelidir. Yapılan etkinliklerin boş ve amaçsız olmamasına dikkat edilmesi gerekmektedir.

 

Yaz okulu seçimi yaparken dikkat edilmesi gerekenlerden biri de okulun fiziksel çevresi ve güvenliğidir. Çocuğun emanet edildiği okulun çevre güvenliğine dikkat edilmesi gerekmektedir. Okulun çevresindeki binaların ve bahçelerin koşullarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Yaz okulu da olsa okuldaki eğitimcilerin uzman eğitmenler olmasına çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Eğitim sektöründe uzman olmayan kişilerin eğitimci olarak belirlendiği yaz okullarından uzak durmak gerekir.

 

 Yaz okulu seçimi yaparken aynı zamanda derslerin içeriğine de dikkat etmek gerekir. Ağır ders çalıştırmak, zor sorular çözdürmek çocuğu gelecek eğitim dönemine hazırlamaktan ziyade soğutacaktır. Bu nedenle yabancı dil alıştırmaları, okuma, zihinsel ve fiziksel aktiviteler çocukları rahatlatacak ve eğitimin içinde zevkle durmalarını sağlayacaktır. Yaz okullarını, çocukların enerjilerini attığı, sosyal ortamlar kurup arkadaşlar edindiği sağlıklı bir eğitim ortamı olarak görmek gerekir. Yaz okulunu seçerken bu seçimi çocuk ile birlikte yapmak çocuğun okulunu daha kolay benimsemesi sağlayacaktır. Genel olarak yaz okulu seçimi yaparken okulun temizliğine, eğitmenlerinin uzmanlığına ve yeterliliğine, okulun donanımına ve güvenliğine kadar her şeyin itinayla araştırılması gerekmektedir.

Favorilerim
Hiç favori okul eklemediniz.
TAMAM