Uzaktan Eğitimin Fayda ve Zararları

Uzaktan Eğitimin Fayda ve Zararları

Uzaktan Eğitimin Fayda ve Zararları

 

Son zamanlarda yaşanmakta olan salgın hastalık nedeniyle uzaktan eğitim öğrencilerin hayatında önemli bir rol oynar hale gelmiştir. Eğitimcilerin ve öğrencilerin bu eğitim sistemine tam adapte olamamaları, alt yapının yetersiz olması gibi durumlar da çevrimiçi eğitimin ne kadar faydalı olabileceği sorusunu gündeme getirmiştir.

 

Uzaktan eğitim, ev ortamından ayrılmadan, okula gitmeden, öğretmen ve arkadaşlarınız ile yüz yüze gelmeden eğitim almak ve ders çalışmaktır. Aslında bu süreç eğitim almak için kendi çabanızı göstermeniz gereken bir süreçtir. Çevrimiçi sistemde verilen eğitim eğer canlı şekilde verilmiyorsa sorularınız genel olarak anlık veya e-mail yoluyla eğitimciye iletebilme şansını verir.  Eğer eğitim canlı olarak veriliyorsa süre kısıtlı olduğu için ders anında soru sorabilme sınırlı olabilir. Bu gibi durumlarda farklı kaynaklardan da dersi tekrar etmek amacıyla destek almak gerekebilir.  Çevrimiçi forum sitelerinden bilgi paylaşımı sağlanabilinir.

 

Uzaktan Eğitimin Faydaları Nelerdir?

 

Uzaktan eğitim, yalnızca okula yeni başlayanlar için değil ilkokul, ortaokul, lise ve hatta yüksek lisans gibi yükseköğretim kurumlarında da uygulanmaktadır. Özellikle son zamanlarda yayılan salgın hastalık nedeni ile pek çok kurum uzaktan eğitim sistemini tercih etmek zorunda kalmıştır. Uzaktan eğitimin faydalarının bazıları şunlardır:

 

-          Zamandan ve mekândan bağımsız bir şekilde eğitim alabilme olanağı sağlamıştır. Hem öğrenciler hem de eğitimciler açısından hayatı oldukça kolaylaştırmıştır.

-          Uzaktan eğitim günün belirli saatlerinde sunulduğu için, günlük planların uygulanması ve çalışma süresi yaratması açısından hem öğrencilere hem de öğretmenlere zamanı kullanma imkânı sağlamıştır.

-          Uzaktan eğitim mesafeleri ortadan kaldırmıştır.  İstenilen yerden derse katılma imkânı sağlamıştır.

-          Eğer verilen uzaktan eğitim canlı değilse dersin tekrarını izlemek veya dinlemek ders tekrarı için bir yarar sağlar hale gelmiştir.

-          Okula ulaşabilme konusunda fiziksel anlamda engeli bulunan öğrenciler açısından istedikleri yerden eğitim alabilme şansını beraberinde getirmiştir.

-          Normal şartlarda sınıfta ders veren öğretmenin kişisel olarak ders anlatması zordur. Fakat uzaktan eğitim sisteminin yazılımının özelliklerine göre eğitimci kişiye özel zaman da ayırabilir. Mesela eğitimci istediği zaman öğrencilerin mikrofonlarını kapatarak yalnızca cevap vermesini istediği öğrencinin mikrofonunu açarak söz hakkı verip daha verimli şekilde birebir ders işleyebilir.

 

Uzaktan Eğitimin Dezavantajları Nelerdir?

 

Uzaktan eğitimin avantajları olduğu kadar bazı dezavantajları da vardır. Bunlardan bazıları:

 

-          Canlı olarak verilmeyen uzaktan eğitimlerde öğrenciler o an merak ettikleri veya anlayamadıkları soruların cevaplarını hemen alamazlar. Anacak sorular e-mail yoluyla iletilerek cevabın gelmesi beklenir. Bu durum da konuya hâkimiyet seviyesini düşürebilir.

-          Uzaktan eğitim tüm dersler için uygun olmayabilir. Mesela kimya ve fizik derslerinde öğrencilerin deneyler yaparak öğrenmeleri gereken konular vardır ve bu konuların uzaktan eğitimde istenildiği gibi verilmesi mümkün olmayabilir. Genellikle dışarıdan ek ihtiyaca gerek duyulmayan sözel dersler için daha uygundur.

-          Uzaktan eğitim her ne kadar zaman ve mekândan bağımsız şekilde eğitime uygun olsa da bazı derslerde gerekli olan materyallere ulaşma olanağınız yoksa o dersten verim almanız mümkün olmayabilir.

-           Eğer disiplin konusunda sıkıntı yaşıyorsanız kendi programınızı oluşturmanız gerekir. Eğer program oluşturamazsanız çevrimiçi eğitim verimli sonuç vermeyebilir.

-          Uzaktan eğitimde yüz yüze etkileşim yok denecek kadar azdır.

 

Uzak eğitim modeli her ne kadar son zamanlarda önemli bir hal almış olsa da eskiden beri bilinen eğitim şeklidir. Uzaktan eğitim konusunun kendiniz için uygun olup olmadığına avantajlarını ve dezavantajlarını gözden geçirerek karar verebilirsiniz. Salgın nedeniyle zorunlu bir hal almış olan uzaktan eğitim programlarına katılmanız gerekebilir. Bu durumda kendinize bir program hazırlayarak disipline olmanız gerekmektedir. Çevrimiçi eğitim sisteminde başarılı ya da başarısız olmak kişinin kendisiyle alakalıdır. Aldığınız eğitimleri ne kadar çok tekrar eder ve interneti ne kadar aktif kullanabilirseniz çevrimiçi eğitim modelinde başarılı olmanız o kadar mümkün olur.

 

Bu Haberi Okudunuz Mu?

 

Hisar Okulları

Favorilerim
Hiç favori okul eklemediniz.
TAMAM