Okul Öncesi Dönemde Beden Eğitimi ve Sporun Önemi

Okul Öncesi Dönemde Beden Eğitimi ve Sporun Önemi

 

Okul öncesinde, hayatının temellerinin atıldığı yaş döneminde olan çocuk için öğrendiği ve yaşadığı her şey çok önemlidir. Okul öncesinde anaokulu ve kreş gibi kurumlarda eğitim alan çocuğun bu eğitimlerin yanı sıra beden eğitimi alarak bedensel gelişiminin desteklenmesi gerekmektedir. Okul öncesi dönemde yapılan bu beden eğitimi çocuğun kas gelişimini dikkat çekici düzeyde geliştirmektedir.  Kaslarının gelişmesiyle çocuklar yürüme, sıçrama, tırmanma gibi kaba motor becerilerinin gelişiminde de ilerleme kaydetmektedir. Dolayısıyla, okul öncesi dönemde kaba motor becerilerini iyi geliştiren çocuklar hareket düzeyi arttığı için daha çok hareket etme ve keşfetme eğiliminde olmaktadır.

 

 

Çocuğun ilkokul dönemine geldiğinde motor becerilerinin gelişmiş olabilmesi için okul öncesi döneminin bir spor aktivitesiyle desteklenmiş olması gerekmektedir. Çocuğun kaslarının gelişmesiyle ve spor aktivitesi sırasında sosyalleşmesiyle kendine duyduğu özgüven artmaktadır. Özgüveninin artması çocuğun ilkokul döneminde kendini iyi ifade edebilmesini ve derslerinde başarılı olabilmesini sağlamaktadır.

 

 

İlginizi çekebilir: Çocuklarda İnce ve Kaba Motor Becerileri Nelerdir?

 

 

 

Spor Yapmak Çocuğa Ne Kazandırır?

 

Okul öncesi dönemini sporla geçiren çocuk ile hiç spor yapmamış çocuk arasında büyük fark vardır. Spor yapan çocuğun ince ve kaba motor becerilerinin yanı sıra kaslarının gelişmiş olması çocukta büyük fiziksel bir değişim oluşturur. Fiziksel değişim ile beraber özgüveni de artan çocuğun, diğer çocuklara kıyasla derslerindeki başarı oranı artar. Spor yapmayan çocuklar, okul hayatında kendilerini ifade etmekte zorlanır ve çekingen davranmaktadır. Bu nedenle çocuğun spor yapmış olması sadece bedensel gelişimi açısından değil karakter gelişimi açısından da önemlidir. Okul çağında kendini iyi ifade edebilmesi ve kazandığı özgüvende sporun etkisi büyüktür.

 

 

Çocuk için okul seçimi aşamasında öncelikle okulun spor aktivitelerine verdiği öneme dikkat edilmelidir. Çocuğun ilkokul ve ortaokul hayatını geçireceği okulun spor aktiviteleri yönünden zengin olması çocuğun yararına olacaktır. Spor yaparak büyüyen bir çocuk hayata karşı her zaman daha güçlü, disiplinli, sorumluluklarının bilincinde bir birey olarak devam edecektir. Düzenli spor yapmak, çocuğa fiziksel aktivite alışkanlığı kazandırmaktadır. Çocuğun kas kuvveti kazanmasını, dayanıklılık, çeviklik ve esneklik kazanmasını sağlamaktadır. Çocuğun duruşunu değiştirip kambur durmasını engellemektedir. İnce ve kaba motor becerilerinin gelişmesine katkıda bulunmaktadır. Çocuğa oyun oynarken arkadaşlarının hakkını gözetebilmeyi, başarmayı ve kaybettiği zaman bunu kabullenebilmeyi öğretmektedir. Çocuğa hoşgörülü olmayı ve iş birliği yapabilmeyi kazandırır.

  

 

Spor yapan çocuğun problem çözme, hayal gücü ve yaratıcık kabiliyetleri gelişmektedir. Çocuk saldırganlık gibi olumsuz davranış eğilimlerini spor yaparak düzeltmektedir. Çocuğun öz bilinç kazanmasına ve kimliğini oluşturmasına yardımcı olmaktadır. Çocuğun yapabileceklerini, yeteneklerini keşfetmesini sağlamaktadır. Spor yapan çocuk kaybettiğinde pes etmemeyi, başarana kadar tekrar denemeyi öğrenmektedir. Spor yaptıkça çocuk bedenindeki gücü algılamaya ve davranışlarının kontrolünü sağlamaya başlamaktadır. Çocuğun yön duyarlılığının artmasını ve kavramları daha iyi analiz etmesini sağlamaktadır. Spor yapan çocuk, grup bilinciyle hareket etmesi gereken ortamlarda daha uyumlu olup kolay adapte olmaktadır. Spor yapmak çocuğa yönetme eğilimi kazandırmaktadır.

 

 

İlginizi çekebilir: ADIM ADIM OKUL SEÇİMİ NASIL YAPILMALI?

 

 

 

Hangi Yaşta Hangi Spor Yapılmalıdır?

 

Çocuğun bedensel gelişimini desteklemek için hangi yaşta olursa olsun mutlaka bir spor aktivitesi ile ilgilenmesi gerekmektedir. Her çocuğun spor kabiliyeti gelişim düzeyine göre farklılık göstermektedir. Bu nedenle çocuğun yaşına göre en uygun sporu yapması bedensel gelişimini olumlu etkilemek açısından çok önemlidir.

 

2-3 yaş arası spor etkinlikleri:

 

Çocukların 2-3 yaş arasında açık havada vakit geçirmesi gerekmektedir. Çocuk, anne baba gözetiminde açık alanda koşmak, zıplamak, yakalamak gibi aktiviteler gerçekleştirmelidir. Bu aktiviteler 2-3 yaşları arasındaki çocuğun bedensel gelişimi için oldukça faydalıdır.

 

4 yaş spor etkinlikleri:

 

4 yaşlarındaki çocuklar dans etmek, yüzmek ve jimnastik yapmak gibi kas gelişimini destekleyecek, esnekliğini artıracak aktiviteler içerinde olmalıdır.

 

5-8 yaş spor etkinlikleri:

 

5-8 yaş arasındaki çocukların biraz daha bireysel spor aktivitelerine yönelmesi daha uygun olmaktadır. Çocuğun fiziksel denge gelişimini ve dikkatinin artmasını destekleyecek bireysel sporlarla ilgilenmesi sağlanmalıdır. Bunun için çocuğun ip atlaması, trambolinde zıplaması, jimnastik yapması ve bisiklet sürmesi yeterli olacaktır.

 

9-11 yaş spor etkinlikleri:

 

9-11 yaş aralığında olan çocukların, kuralları olan bireysel veya takım halinde yapılan spor aktiviteleriyle ilgilenmeleri daha uygun olacaktır. Bu spor aktiviteleri arasından çocuklar, voleybol, hentbol, basketbol gibi takım oyunlarının yanı sıra binicilik, okçuluk, yüzme gibi bireysel spor aktiviteleri de gerçekleştirebilirler.

 

Okul öncesi dönemde ve okul hayatında çocuğun spor faaliyetlerini ailesinin de desteklemesi gerekmektedir. Çocuk için ev içerisinde beden gelişimini destekleyecek denge ve beceri kazandıracak etkinlikler yapılabilir. Evde hareket parkuru hazırlanabilir. Bu parkurda beden eğitimi etkinlikleri düzenlenebilir. Denge tahtasında yürür gibi dengesini sağlayarak yürüyüşler yapabileceği parkurlar oluşturulabilir. Oluşturulan etkinlik alanını renklerle kategorize ederek çocuğun motivasyonu arttırabilir. Bütün bunlar hem çocuğun bedensel gelişimine katkı sağlamakta hem de ailesiyle arasındaki iletişimi güçlendirmektedir. Sağlıklı bir beden ve sağlıklı bir zihin için sporun daima hayatın içinde olması gerekmektedir.

Favorilerim
Hiç favori okul eklemediniz.
TAMAM