Okul Fobisi Nasıl Yenilir?

Okul Fobisi Nasıl Yenilir?

 

Çocuğun ilk öğretmenleri anne ve babaları olduğu için çocuk ilk olarak anne ve babasını örenk alır. Anne ve babanın her tutumu çocuk için bir örnektir ve geleceğini şekillendiren alt yapıdır.  Bu yüzden anne ve babalara büyük görevler düşmektedir. Anne ve babalar sürekli okumalı ve eğitim konusunda kendilerini geliştirmelidir. Okula başlama hususu her çok için çok önemlidir ve bu anı iyi bir şekilde olursa çocuğun geleceği de parlak olacaktır. Bu yüzden okula başlama anılarının iyi olabilmesi için ebeveynlerin çok dikkatli davranması gerekecektir. Anne ve baba okula başlama sürecinde öğretmenle iş birliği içerisinde olmalı ve bu şekilde çocuk desteklenmelidir. Her birey gibi çocuklar da yeni ortama uyum sağlamada zorluk yaşayabilir. Okula başlarken çocuklarda yaşanan kaygı kontrol edilemez bir hal almışsa çocuğunuz “okul fobisi” yaşıyor olabilir.

 

 

Bu makaleyi okudunuz mu?

 

Eğitimde Çoklu Zeka Kuramı

 

 

 

Çocuğunuz Okul Fobisi Yaşıyorsa Onu İyi Hissettirin

 

Unutmayın ki okul fobisi elde olmadan gerçekleşen bir durumdur. Okul fobisi yaşayan çocuklar şımarabilir, okula gitmek istemeyebilir. Ancak böyle durumlarda aile çocuğunu kınamamalı ve eleştirmemelidir. Çocuk bu süreçte zorla uyum sağlamaya çalıştırılırsa psikolojik olarak sorunlar yaşamaya başlar. Çocuğunuza böyle zamanlarda onu anladığınızı ifade edin ve güzel sözlerle konuşarak iyi hissetmesini sağlayın. Kötü söz asla bir sonuca ulaşmaz. Bununla ilgili güzel bir atasözümüzde var: “Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır.”

 

 

Öğretmenle İşbirliği İçerisinde Olun

 

Çocuğunuz okula uyum sağlamaya zorlanıyorsa öğretmenle işbirliği yaparak bunun üstesinden gelebilirsiniz. Aile ve öğretmenin işbirliği yapması çocuğun okula güven duymaya başlamasını sağlar. Öğretmen de tıpkı aile gibi çocuğun yaşadığı kaygıyı anlayışla karşılamalı ve güven ortamı oluşturulmalıdır. Sınıf ortamının çocuğun güven duyacağı biçimde olması bu süreci atlatmasında çok önemli olacaktır.

 

 

Arkadaşlarıyla Oyun Oynamalı

 

Çocuklar mutlaka arkadaş edinip oyun oynama isteği duyar. Elbette ki okullarda vazgeçilmez oyun alanlarından biridir. Çocukların okulu sevip devam edebilmeleri için arkadaşlarıyla oyun oynamaları çok önemlidir. Çocuğun arkadaşlarıyla oyun oynaması için önce anne ve babanın yanında olması sonra yavaş yavaş anne ve babanın ortamdan uzaklaşması gerekir. Bu yüzden çocuklarınızın her zaman yanında olmayın, onu biraz özgürlüğe de alıştırın. Farklı ortamlarda anne ve babasız oyun oynamayı öğrenebilen çocuklar başarıya ulaşır. Bu durum çocukların olan kaygısını da azaltır. Oyun onlar için eğlencelidir ve onları endişelerden uzak tutar.

 

 

Okul Fobisini Yenmek İçin Bazı Tüyolar

 

Aşağıdaki okul fobisi yaşayan çocuklara ailelerin nasıl davranması gerektiğiyle ilgili maddeleri sıraladık. Bu davranışları sergileyen aileler kesinlikle başarıya ulaşacaktır.

-          Çocuk okula gitmek istemediğinde hemen yelkenleri suya indirip tamam demeyin. Okula gitmesi konusunda net ve ikna edici konuşun. Hatta okula her gün onunla giderek kararlı olduğunuzu gösterin.

-          Çocuğunuza verdiğiniz bir söz varsa mutlaka onu yerine getirin. Bu sayede çocuk size güven duyacaktır. Okula başladıktan sonra da çocuğunuza verdiğiniz sözleri tutarak tutarlı davranışlarınıza devam edin.

-          Çocuğunuz okula uyumda zorlanıyorsa onunla beraber sınıf kapısına kadar gidin ve bir süre aynı işlemlere devam ederek durumu idare edin. Yavaş yavaş okul bahçesinde bekleyebilir ve sonra da onu tamamen yalnız bırakabilirsiniz. Ancak okulda kalamayacağınızda ona bu durumu ifade ederek çocuğunuzdan izin isteyin. Çocuğunuza kaçta onu gelip alacağınızı ifade edin.

-          Çocuğunuz eve gergin ve sinirli geldiğinde ona anlayışlı davranın. Bu durum İllaki okulda bir şey olmuş manasına gelmez. Onunla okuldan geldikten sonra da oyunlar oynayın ve kendisini ifade etmesini sağlayın.

-          Okul fobisinin aşılması konusunda öğretmenin de yapması gereken önemli adımlar vardır. Öğretmen tutumu da son derece önemlidir. Çocuğu fark eden öğretmen onun ihtiyaçlarını görmeli ve anlayışlı davranmalıdır.

-          Aileler şunu unutmamalıdır ki her çocuk okula alışır. Bazen çocuklar daha çok zorlar ancak her çocuğun bu konuda aynı olmasını beklemek yanlıştır.

 

Favorilerim
Hiç favori okul eklemediniz.
TAMAM