Eğitimde Çoklu Zeka Kuramı

Eğitimde Çoklu Zeka Kuramı

 

Her öğrenci aslında farklı bir zekaya sahiptir. Farklı çalışan beyinlerin 8 farklı zeka kuramından birine ait olduğunu tespit eden Howard Gardner, her çocuğun özel olduğunu bizlere bir kez daha hatırlatıyor. Her çocuk farklı bir şekilde öğrenip, farklı bir şekilde hatırlıyor. Bu yüzden 8 farklı zeka kuramını birlikte görelim.

Öğrenme tarzlarına uygun şekilde ortam seçilmeli ve her öğrencinin farklı öğrendiği unutulmamalıdır. Gardner bu 8 zeka türünün tamamına sahip olmanın zor olduğunu ifade ediyor. Ancak kişide birden fazla zeka tipi görülebilir.

 

1-      Görsel Zeka

 

Mekansal zeka olarak da bilinen görsel zeka görerek daha iyi algılayabilenlerin zeka tipidir. Bu kişiler çizmeyi, harita okumayı, hayal kurmayı ve yapboz çözmeyi çok severler. Bu kişiler en iyi fotoğraflarla, modellerle, videolarla, televizyonla ve grafiklerle öğrenebilirler. Onlar fiziksel ortamlar çok daha iyi algılar.

 

2-      Bedensel Zeka

 

Kinestetik zeka adı da verilen bedensel zeka, bedensel farklılığı yüksek olanların zeka tipidir. Bu kişiler spor yapmayı, dans etmeyi, dokunmayı ve hareket etmeyi çok sever. Fiziksel aktiviteler onlar için vazgeçilmezdir ve bu aktivitelerle öğrenmekten hoşlanırlar. Okullarda öğrenmek için gerçek nesneler görmek isterler ve beden dilleriyle iletişim kurmaya çalışırlar.

 

3-      Müziksel Zeka

 

Bu zeka tipinde ritim ve ses çok önemlidir. Bu zeka tipine sahip olan kişilerin hayatından müzik hiç eksik olmaz. Çevrelerindeki seslere karşı son derece hassaslardır ve müzik dinlemeyi çok severler. Arka planda illaki bir müzik çalar ve bu kişiler o müzik eşliğinde çalışmalarını yürütür.  Ders notlarını kodlarken şarkı sözüne çevirirler ve bu sayede çok daha kolay öğrenirler. Bu zeka tipindeki kişilerin kendilerini geliştirebilmeleri ve daha iyi öğrenebilmeleri için müzik aletlerine, radyoya ve multimedya araçlarına ihtiyaçları vardır.

 

Bu makaleyi okudunuz mu?

 

 

Sen Hangi Velisin?

 

4-      Sosyal Zeka

 

Sosyal zekaya sahip kişiler başkalarıyla iletişim kurmada oldukça başarılıdır. Bu kişilerin bir sürü arkadaşları vardır ve ilk girdikleri ortamda ilk onlar arkadaş bulur. Bu kişilerin iyi bir şekilde öğrenebilmeleri için empati duyguları gelişmiştir ve arkadaşları yerine kendilerini koyarlar. Grup etkinliklerini çok seven bu kişiler, seminer ve diyaloglarda da oldukça başarılıdır. Bu kişilerin öğrenebilmesi için gerekli araçlar şöyledir: Sesli konferans, video konferans, telefon.

 

5-      İçsel Zeka

 

Bu zekaya sahip olan öğrenciler içlerine kapanık ve biraz utangaçtır. Toplulukla çalışmaktan pek haz etmezler. İçten gelen duygularına göre yaşarlar ve sezgileri güçlüdür. Güçlü bir iradeleri vardır ve bu onların bilge görünmelerini sağlar. Kitaplardan ve günlüklerden çok hoşlanırlar.

 

6-      Sözel Zeka

 

Sözcükleri etkili bir şekilde kullanmayı becerebilen sözel zeka sahipleri, çoğunlukla kelimelerle yaşarlar ve işitme güçleri de çok iyidir. Bu kişiler şiir yazmayı, hikayeler uydurmayı, kitap okumayı, kelime oyunları oynamayı çok sever. Bu kişiler genel olarak kitapları dikkatli bir şekilde okuyarak öğrenirler.

 

7-      Matematiksel Zeka

 

Adından da belli olduğu gibi bu zeka tipine sahip kişiler matematiği çok sever ve matematikte başarılıdırlar.  Kalıp ve ilişkileri rahatlıkla görebilen bu öğrenciler kavramsal ve soyut olarak düşünmeyi başarırlar. Bulmaca çözmeyi ve kozmik soruları çok severler ve saatlerce uğraşabilirler. Mantık oyunları da tam olarak bu kişilere göredir.

 

8-      Doğacı ve Varoluşsal Zeka

 

Bu zeka tipine sahip olan kişiler sürekli olarak kendi varoluşlarını sorgularlar ve evreni anlamak isterler. Bu kişiler hayatlara daha geniş çerçeveden bakarlar. Bu kişilerin öğrenebilmesi için onları düşündürmek gerekmektedir. Varoluşsal objektiften algılamayı öğretmek bu kişiler için çok faydalı olacaktır.

Yukarıda belirtilen zeka tipleri öğretmenlik bölümlerinde ayrıntılarıyla işlenmektedir. Öğretmenler bu zeka tiplerine göre öğrencilerini gözlemler ve onların öğrenebileceği şekilde çalışmalar yapar. Okullarda da bu konuda gerekli materyallerin sağlanması gerekecektir. Bilinçli olan aileler de çocukların hangi zekasının daha kuvvetli olduğunu görebilir ve onları bu konuda destekleyebilirler.

Favorilerim
Hiç favori okul eklemediniz.
TAMAM