GÜVENLİ OKULLARIN OLMAZSA OLMAZLARI NELERDİR?

GÜVENLİ OKULLARIN OLMAZSA OLMAZLARI NELERDİR?

Yarınlarımızın umudu çocuklarımızın okullarda başarı gösterebilmeleri ve mutlu olabilmelerini oluşturan etkenlerin başında, en az eğitim kadar güvenlik kavramı da çok önemli bir yer tutmaktadır. Güvenli bir okul olmadan sağlıklı eğitim ve öğretim ortamının sağlanamayacağı bir gerçektir. Yarınlarımızın teminatı olan çocuklarımızın eğitimini alırken her türlü risk ve tehlikeden uzak tutulması gereklidir.

 

Okul Güvenliğini Etkileyen Sorunlar

 

 

Okul güvenliğini tehdit eden durumlar sadece okul dışında değil okulun içinde de yaşanmaktadır. Okullarda öğrencilerin yaşadığı sözlü, fiziksel, ayrımcı, psikolojik şiddet olayları okul iklimini olumsuz etkilemektedir. Bilgi ve teknolojinin gelişmesiyle siber zorbalık da hızla artış göstermektedir. Yaşanan bu şiddet olaylarından dolayı çocuğu okulda olan ailelerin çoğu çocuklarının güvenliğinden endişe duymaktadır. Bu sebeple çocuklar, öğretmenler ve okul mensuplarına yaşatılan şiddetlerin üzerlerine bıraktığı olumsuz etkilerin incelenip gereken psikolojik desteğin verilmesi gerekmektedir. Çocukların kendilerini güvende hissetmeleri sağlanmalıdır. Okul güvenliği bu açıdan oldukça önem taşımaktadır. Tüm bu olumsuz etkenlere bakılınca güvenli okulların gerekliliği ortaya çıkmaktadır.

 

Okulların güvenli bir okul olabilmeleri için birçok açıdan etkin çalışmalar yapmaları gerekir. Okullarda güvenli okul standartlarına göre risk analizi yapılmalı, risk haritaları çıkarılmalıdır.

 

İlginizi çekebilir: Özel Okul Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Risk haritası çıkarabilmek için gerekli olan güvenli okul standartları nelerdir?

 

Okullardaki Fiziki ve Mimari Güvenlik: 

 

Güvenli okullarda okulun mimarisi önemli bir yer tutmaktadır. Anaokulu-kreş, ilkokul, ortaokul ve liselerin mimarisi güvenli okul standartları göz önünde bulundurularak planlanmalıdır. Okul mimarisi öğrencilerin gerçekleştirebilecekleri sosyal, kültürel, sportif aktiviteleri yapmalarına olanak sağlayacak bir tasarım içermelidir. Güvenli okul için kullanılan malzemelerin güvenli ve sağlam olması, olası kazaların önüne geçebilmek açısından çok önem taşır. Güvenli okul mimarisi açısından iyi tasarlanan kampüsler olası kaza risklerinin önünü kapatır ve kaliteli bir eğitim ortamı sunulmasını sağlar.

 

Okul İklimi ve Kültürü:

 

Güvenli okul, her okulun akademik ve sosyal başarısı için olmazsa olmaz şartlardan olmalıdır. Öğrenci, öğretmen ve okul mensuplarının kendilerini psikolojik ve sosyal açıdan özgür ve güvende hissettiği bir okul iklimine sahip olmaları gerekmektedir. Öğrenci ve öğretmenlerin  kaygı ve endişe duymadan özgürce eğitim gerçekleştirebildikleri bir okul yaşantısı oluşturulmalıdır. Güvenli okul için öğretmene değer vermek, öğretmen ve öğrenci ilişkilerindeki iletişimin ve motivasyonu yükselterek öğrencinin gelişimini mutlu öğretmenlerle gerçekleştirilebilmesine olanak sağlar.

 

Okul Sağlık Güvenliği:

 

Güvenli okul için okul ortamının sağlıklı ve hijyenik olması gözetilmelidir. Okullarda temiz ortamın sağlanması, sağlık açısından güvenli okulun oluşturulması için önemlidir. Güvenli okul için hijyen, bakım, ilaçlama ve okul mensuplarının sağlık kontrollerinin düzenli yapılması gerekmektedir. Kantin ve yemekhanelerdeki gıdaların, okul güvenliği standartlarına uygun olması öğrencilerin ve okul mensuplarının sağlıklı bir ortamda yaşamaları için çok önemlidir.

 

Acil Durum ve Kriz Yönetimi:

 

Güvenli okul için okullarda her türlü tehlikeye karşı bir güvenlik önlemi oluşturulması gerekmektedir. Türkiye gibi deprem kuşağında bulunan bir ülkede eğitim veren okullarda, tüm öğrencilerin ve okul mensuplarının olası deprem sırasında acil durum ve kriz yönetimini oluşturmuş olmaları gerekmektedir. Deprem, sel, su baskını gibi doğal afetlerle birlikte yangın, şiddet, terör gibi olası tehlikelere karşı okul mensuplarının bilinçlendirilmesi şarttır. Tüm bu riskleri öngörebilmek ve bunlara karşı önlemler oluşturabilmek çok önemlidir. Bu nedenle okulların güvenli okul olmalarıyla birlikte olası tehlike anlarında can ve mal kaybı önlenebilmektedir.

 

Öğrencilerin Okul Yolundaki Güvenlikleri:

 

Güvenli okul için okul yolundaki öğrenci ve öğretmenlerin karşılaşabilecekleri riskleri öngörebilmek ve önlem alabilmek gerekmektedir. Trafik kurallarına uymayan sürücülerin varlığı tedirginlik yaşanmasına neden oluyor. Alınacak önlem, yapılacak denetim ve gerçekleştirilecek bilinçlendirici çalışmalarla yaşanabilecek olası riskleri ortadan kaldırmak mümkündür. Okulun güvenli okul olabilmesi için okul yöneticilerinin ve velilerin duyarlılık göstermeleri gereklidir. Okul çevresindeki riskli yapılar ve riskli kişilere karşı önlemler alınmalıdır. Okul yollarında trafik kurallarına uyulması, güvenli yolların kullanılması, servis kurallarına göre hareket edilmesi, servis sürücülerinin dikkatli olmaları olası kazaların önüne geçilmesini sağlar.

 

İlginizi çekebilir: İlkokul Seçimi ve İlkokuldan Beklentiler!

 

 

Güvenli Okul Risk Haritası ve Güvenlik Planlarının Hazırlanması

 

Güvenli okul risk haritasının oluşturulabilmesi için okulun güvenliğini olumsuz yönde etkileyecek olası risklerin belirlenmesi, koruyucu önlemler alınabilmesi için öncelikle okulların risk haritalarının çıkartılmalı ve  anaokulu-kreş, ilkokul, ortaokul ve liselerin güvenlik planları hazırlanmalıdır.

Sonuç olarak güvenli bir okul yaşamı için, şiddet, kaygı ve endişe gibi olumsuzlukların bulunmadığı bir okul iklimi yaratılmalıdır. Okul, öğrenci, öğretmen ve veliler ile ortak iş birliği halinde bilinçli adımlar izlenmelidir.

 

Favorilerim
Hiç favori okul eklemediniz.
TAMAM