Disleksi Nedir? Çocuklarda Disleksi Belirtileri Nelerdir?

Disleksi Nedir? Çocuklarda Disleksi Belirtileri Nelerdir?

 

 

Disleksi Nedir?

 

Disleksi, çocuğun zeka düzeyi fark etmeksizin okuma, yazma ve dil becerilerinde sorun yaşamasına sebep olan öğrenme bozukluğudur. Daha çok okuma bozukluğu olarak görülen disleksi, çocuğun dikkat ve hafıza durumunu da etkilemektedir. Disleksi sorunu yaşayan çocuklar, yaşıtları ile birlikte ilkokula başladıklarında onlara kıyasla daha geç öğrenirler. Bu sorunu yaşayan çocukların öğrenme kapasitelerinde herhangi bir sorun bulunmamasına rağmen okuma, yazma, ve heceleme ile ilgili sorun yaşamaktadırlar. Bütün bu sorunları yaşamalarının yanı sıra sözel becerileri de yüksek olmaktadır. Bu nedenle disleksinin bir hastalık olarak algılanması doğru değildir.

 

 

İlginizi çekebilir: Çocuğunuz İlkokula Hazır Mı?

 

 

 

Disleksi Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

 

 

Dislektik(disleksili) çocuklar, okul hayatlarında anlama bozukluğu çekmekte, aşırı dikkatsizlik yaşamakta, okuma ve yazmada güçlük çekmektedirler. Bu sebeple öğrenim görürken yaşıtları arkadaşlarının gerisinde kalabilirler. Dislektik çocuklar çoğunlukla D, B ya da M, N gibi harfleri atlayarak konuşmaktadır. Kendilerine verilen işleri yapmakta zorluk çekerler. Organize olamama, yön ve zaman kavramlarını karıştırma gibi sorunlar yaşarlar. Dislektik çocukların genellikle hafızası zayıftır ve bazı davranış bozuklukları gösterebilirler.

 

 

Çocuklarında disleksi belirtileri olduğunu fark eden anne babaların erkenden bir uzmana başvurmaları gerekmektedir. Disleksi, özel eğitimlerle üstesinden gelinebilecek bir rahatsızlıktır. Her tedavide olduğu gibi disleksi tedavisinde de erken tanı oldukça önem taşımaktadır. Erken tedavi edilmeyen çocuklar ilerleyen yaşlarda sosyal ve akademik problemler yaşayabilmektedirler.

 

 

Disleksi problemi tedavisi ile çocuk ruh sağlığı ve hastalıkları ilgilenmektedir. Bu alandaki uzman doktorlar, disleksi teşhisi koyabilmek için okuma bozukluğu testi ve öğrenme bozukluğu testi gibi testler uygulamaktadırlar. Disleksinin henüz tanımlanmış bir tedavisi olmamasıyla birlikte çocuk için en iyi sonuç özel eğitim alarak mümkün olmaktadır. Çocukta disleksinin yanı sıra başka sorunların varlığına da dikkat edilmelidir. Çocukta eğer dikkat eksikliği veya hiperaktivite sorunu da varsa bu sorunlar için ilaçlı ve ilaçsız tedavi yöntemleri mevcuttur.

 

Okuma ve öğrenme problemi çocuğun yaşı ilerledikçe azalır fakat tamamen ortadan kalkmayabilir. Disleksi problemi tamamen çözülmese de çocuğun öğreniminin önündeki engelin aşılması sağlanmaktadır. Çocuk için sorun teşkil etmeyecek düzeyde okuma yavaşlığı ve ufak tefek yazım hataları kalıcı olabilmektedir.

 

 

İlginizi çekebilir: Çocuklara Kitap Okuma Alışkanlığı Kazandırmak İçin Neler Yapılmalı?

 

 

 

 

Disleksi Problemi Olan Çocukla Nasıl İlgilenilmelidir?

 

 

 

Disleksi problemi olan çocuklar yaşadıkları öğrenme sorunundan dolayı derslerinde başarısız olabilir. Bu başarısızlık çocukların özgüvenini kaybetmelerine ve buna bağlı psikolojik sorunlar yaşamalarına neden olabilir. Okumayı yaşıtlarına kıyasla öğrenmekte güçlük çekmeleri diğer çocuklar tarafından alay konusu olmalarına hatta dışlanmalarına neden olabilir. Dislektik çocuklar genellikle ince düşünceli çocuklardır. Bu nedenle çevrede maruz kaldıkları olumsuzluklardan çok kolay etkilenmektedirler.

 

 Dislektik çocukların anne babalarının ve öğretmenlerinin disleksi konusunda bilinçli olmaları ve çocuğa bu bilinçte davranış göstermeleri gerekmektedir. Dislektik çocuğa karşı sabırlı davranılması şarttır. Anne babaların çocuk kitap okumaya çalışırken ondan kitaptaki metinleri sesli okumasını istemeleri gerekmektedir. Dislektik çocuklar için en iyi egzersiz sesli kitap okuma egzersizidir. Çocuk sesli okuma yaparken anne babanın çocuğa karşı ilgisini kesmeden sabırla dinlemeleri gerekmektedir. Çocuğu motive ederek özgüvenlerinin zarar görmesine engel olmak gerekmektedir. Anne babanın çocuğun her başarısını takdir etmesi çocuğun başarma istediği artıracak ve motive olmasına yardımcı olacaktır.

 

Anne babalar çocuğun yaşadığı başarısızlıklardan dolayı içine kapanmasına müsade etmemelidir. Çocukla birlikte dikkatini ve görsel zekasını artırabileceği oyunlar oynamak, derslerini oyunlaştırarak etkinlik haline getirmek çocuğun odaklanma sorununu büyük oranda çözmeye yardımcı olacaktır. Çocuk için öğrenmek eğlenceli hale geldiği için okul ödevlerini yapma isteği de artacaktır. Çocuğu diğer yaşıtlarıyla kıyaslamak anne babanın yapacağı en büyük hata olacaktır. Çocuğun geç öğreniyor olması zaman zaman anne babayı gerebilir ama ne olursa olsun sabırlı davranmak ve çocuğu yaşıtlarıyla kıyaslamamak gerekir. Çocuğun disleksi problemi ile ilgili okul idaresi ve öğretmeni mutlaka bilgilendirilmeli, çocuğa buna göre bir yaklaşım sergilemeleri sağlanmalıdır. Dislektik çocuğu iyi gözlemlemek özel yeteneklerini keşfetmek gerekir. Anne babanın çocuklarının hangi alanda yetenekli olduğunu fark edip çocuğu bu alanda desteklemek çocuğu hayata karşı motive edecek ve özgüveninin artmasını sağlayacaktır.

Favorilerim
Hiç favori okul eklemediniz.
TAMAM