Yaygın Eğitim Nedir?

Yaygın Eğitim Nedir?

 

Yaygın Eğitim

 

Örgün eğitim almamış ya da alıp bazı sebeplerden dolayı örgün eğitimi yarıda bırakmış kişilerin yararlandığı eğitim programına verilen isim yaygın eğitimdir. Meb yaygın eğitime destek vermek için birçok kurs açıp eğitim veriyor ve insanlar da bu etkinliklerden yararlanarak kendilerine bir meslek edinip hayata tutunmaya çalışıyor.  Yaygın eğitim hakkında sıkça merak edilen sorulara bir göz atalım. Yaygın eğitimden kimler yararlanabilir, yaygın eğitim almak için hangi şartları karşılamak gerekir, yaygın eğitimde yaş sınırlaması var mı?

 

 

Yaygın Eğitim Nedir?

 

Kişinin örgün eğitim alıp almaması hususu bu konuyla bağlantılı değildir. Herkes yaygın eğitim alabilir. Yani yaygın eğitime her yaş insan başvurabilir ve eğitim alabilir. Yaygın eğitimde birden çok eğitim vardır ve bu eğitimlerin hepsi bir başka konuyla ilgili olur. Örneğin aşçılık alanında verilen kurslar var. Bu konuya ilgisi olanlar bu kursa kayıt olarak eğitim alabilirler ve kurs sonunda da bir sertifikaya sahip olurlar. Başka örnek vermek gerekirse de terzilik, dil, dokumacılık, seramik işlemesi gibi birçok kurs vardır.

 

 

Yaygın Eğitimin Amacı Nedir?

 

Yaygın eğitimin temel amacı vasıfsız kişilere birer meslek kazandırarak onları kendilerine ve topluma yararlı bir birey haline getirmektir. Kişiler yaygın eğitim sayesinde kendi ilgi alanlarına uygun kurslara kayıt olarak bu alanda kendilerini eğitip bir sertifikaya sahip olurlar ve eğitim aldıkları kurumlar tarafından iş bulmaları için sonuna kadar destek görürüler. Böylece topluma ve kendine yarar sağlayan bir birey olurlar.

Yaygın eğitim örgün eğitimin tersine belirli saatlerde değildir, saat konusunda esnek bir yapıya sahiptir. Kişiler kendi yaşantılarına en uygun saatlerdeki programları seçerek bu kursa kayıt olabilirler. Bu esnek saatler durumu özellikle çalışan insanlar için büyük avantaj oluşturmakta. Bunun yanı sıra bazı kursları online da alabilirsiniz ve bu sayede kursa gitmeniz gerekmez, eğitiminizi bilgisayar üzerinden yan, internet üzerinden tamamlayarak sertifikanıza ulaşabilirsiniz. Örgün eğitimde olduğu gibi yaygın eğitimde diploma verilmez. Bunun yerine sertifika verilir ve bu sertifika kişinin aldığı eğitimi onaylar niteliktedir. Kişiler bu sayede iş bulabilirler.

 

 

Bu makaleyi okudunuz mu ?

Çocuğum Okula Hazır mı ? Testi

 

 

Yaygın Eğitimin Özellikleri Nelerdir?

 

  • Bu çeşitli programlar uzun sürmez, kısa sürelidir ve sadece kişinin eğitim almak istediği alan üzerinedir.
  • Yaygın eğitimdeki kursların neredeyse hepsi bir meslek üzerinedir. Zaten bu kursların temel amacı kişileri meslek sahibi yapıp kendilerine ve topluma yararlı bir insan yapmaktır.
  • Yağın eğitimde herhangi bir yaş sınırlaması bulunmaz isteyen her yaştaki insanlar bu kurslara başvuru yapabilir. 18 yaşından küçük olanlar başvuru yaparken ailelerine ihtiyaç duyarlar.
  • Örgün eğitimde olan devam zorunluluğu yaygın eğitimde yoktur ve ders saatleri çok daha esnektir. Bu sayede örgün eğitimden daha kolaydır demek mümkündür. Kişiler yaygın eğitimi yarım bırakmak konusunda da özgürlerdir.
  • Kurs ne ile ilgiliyse o konu hakkında en kısa ve düzenli plan yapılıp uygulamaya geçer. Kursların temel amacı insanları en kısa sürede eğitip bir meslek sahibi olmalarına yardımcı olmaktır.
  • Yaygın eğitim kurslarına kayıt olan kişiler sadece meslek sahibi olmazlar. Bu kurslar da birden çok takım çalışması yapılmaktadır ve bu çalışmalar sayesinde kişiler kendilerini sosyal olarak da geliştirirler.

 

Yaygın Eğitim Kursları  

 

Türkiye’nin 81 ilinde de bu kurslar eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir ve bu kadar yaygın olmalarının temel nedeni devletin insanları meslek sahibi yaparak topluma katma isteğidir. Birçok konu ile ilgili kurs bulunmakta ve insanlar ilgi alanlarına göre bu kurslara başvuru yapıp kayıt olabilmektedir. Bu kursları bitirdiklerinde de insanlar bir sertifikaya sahip olacaklardır.  Aşağıda insanların seçtiği en yaygın kurslar bulunmaktadır.

  • Bilgisayar işletmeciliği
  • Türk işaret dili
  • Türk mutfağı
  • Kadın elbise dikimi
  • Bağlama eğitimi
  • Gitar eğitimi
  • Dokumacılık
  • Program yazılımı
  • İngilizce
Favorilerim
Hiç favori okul eklemediniz.
TAMAM