Üniversite Tercih Döneminde Dikkat Edilmesi Gereken Konular

Üniversite Tercih Döneminde Dikkat Edilmesi Gereken Konular

Üniversite Tercih Döneminde Dikkat Edilmesi Gereken Konular

 

Üniversite sınavının yapılmasından sonra adayların nasıl tercih yapılacağı ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini bilmesi çok önemlidir. Hayatlarının dönüm noktası sayılabilecek üniversite tercih döneminde dikkat edilmesi gereken pek çok detay vardır. Üniversite tercih dönemi en az üniversite sınavına hazırlık süreciniz kadar önemlidir. Üniversite tercih döneminde öğrencilerin bol bol araştırma yapıp bu konularda uzman olan kişilerden yardım istemesi gerekir. Özellik ile meslekler hakkında bilgi edinmeniz gerekmektedir. Üniversite tercih döneminde pek çok üniversite tanıtım günleri hazırlıyor. Bu tanıtım günlerine katılarak profesörlerden bölümler hakkında detaylı bilgiler alabilirsiniz. Bu bilgiler ışığında ilerlemek sizler için daha iyi olacaktır. Üniversite tercih döneminde dikkat etmeniz gereken pek çok konu bulunur. Bunlar;

 

- Seçtiğiniz bölümden mezun olduğunuzda ne yapacağınızı iyi bilmelisiniz. Kendinize uygun ve sevebileceğiniz bir meslek seçmeye özen gösterin. Aksi halde hayatınız boyunca sevmediğiniz bir işi yapmak zorunda kalabilirsiniz. Bu durum da sizi hayat boyu mutsuz eder. Bu neden ile size uygun bir meslek seçimi yapmaya çok özen göstermelisiniz.

 

- Bu yıl Üniversite tercih dönemi 6 ile 14 Ağustos arasında yapılacak. Bu süreyi kaçırırsanız bir daha tercih yapamazsınız. Bu neden ile oldukça dikkatli olun.

 

-Üniversite tercihi yaparken yerleştirme puanınıza değil, yerleştirme başarı sıranıza bakmanız gerekiyor. Puanlar sınavın kolaylığına ve zorluğuna göre farklılık gösterebilmektedir. Bu neden ile başarı sırasına göre tercih listenizi doldurunuz. Eski yılların kontenjan bilgilerine bakarak tercih yapmanızı öneririz. Her yıl puanlarda değişiklik olabilir fakat sıralama da çok az fark olur. Bu neden ile sıralamaya bakarak tercih yapın.

 

-TYT sınavında 150 puanı geçtiyseniz ön lisans programlarını, AYT ya da YDT’de 170 puanı geçtiyseniz üniversite yani 4 yıllık bölümleri tercih edebilirsiniz.

 

-Yalnızca TYT ye girmiş ve barajı geçmiş olan öğrenciler, özel yetenek ile öğrenci alan üniversitelere başvuru yapabilir.

 

-Seçtiğiniz bölümü detaylı araştırıp herhangi bir koşulu olup olmadığına bakmalısınız.

 

-Üniversite tercih döneminde öğrenciler tercihlerini hazırlar iken kendi başarı sırasını baz alarak tercih yapmalıdır. Tercih listesinin en başına öğrencinin başarı puanı yüksek birkaç bölüm yazılabilir. Sonrasında ise öğrencinin başarı sırasına uygun olan üniversiteler ve bölümler yazılmalıdır. Listenin sonuna doğru ise öğrencinin başarı sıralarından daha gerideki bölümlerden yazılmalıdır. Öğrenci yazdığı bütün bölümlerden memnun olmalıdır. Aksi halde kötü bir sürpriz ile karşılaşabilir. Kendinize uygun bulmadığınız bölümleri listenizin en altına dahi yazmamalısınız.

 

-Tercihleri sıralarken de çok dikkatli olmalısınız. En çok istediğiniz bölümü en başa yazmalısınız. Burada bakmanız gereken şey puan ya da başarı sırası değil sizin hangi bölümü daha çok istediğiniz olmalıdır. Kısacası Üniversite tercih döneminde listenizi en çok istediğiniz bölümden itibaren sıralamalısınız.

 

-Bölümleri popülerliği yüksek iye kesinlikle seçmeyin. Aday öğrencilerin en büyük yanlışlarından birisi budur. Örneğin bir öğrenci hiç tıp istemese de tercihlerinin en başına tıp yazabiliyor. Bu durumda mutsuz bir geleceğe ilk adımı atmış oluyor.

 

-Sizi mutsuz edecek bölüm ve üniversiteleri tercih listenize eklemeyin.

 

-Eğer özel üniversite de eğitim hayatınıza devam etmek istiyorsanız üniversitenin burs olanaklarını iyi araştırın. Fiyat bilgisi almayı ihmal etmeyin ve her yıl zam olacağını unutmayın. Herhangi bir dersten kaldığınızda ek ödeme yapma durumunda da kalabilirsiniz. Maddi olarak bunları karşılayabileceğinizden emin olmanız gerekiyor.

 

-Üniversitelerin bu son baharda açılacağı söylense de okulların online eğitimlerinin kalitesine dikkat edin. Online sistemde sizden neler beklendiğini öğrenin.

 

-Eğer başka bir ildeki üniversiteyi tercih edecek iseniz o üniversitenin konumunu çevresini iyi araştırın. Yurt olanaklarına bakın ve kira fiyatları hakkında bilgi sahibi olun.

 

Bu konulara dikkat ederek bir bölüm tercihi yapmanızı öneriyoruz. Kesinlik ile sevdiğiniz ve ilginizi çeken bölümleri tercih ediniz.

 

Bu makaleyi okudunuz mu ?

 

Pakkan Okulları Bursluluk Sınavı

Favorilerim
Hiç favori okul eklemediniz.
TAMAM