Özel İtalyan Lisesi

Özel İtalyan Lisesi

Özel İtalyan Lisesi

 

Ceneviz, Venedik ve Sicilyalılar Osmanlı İmparatorluğu döneminde İstanbul’un Haliç kıyılarında özellikle Galata civarlarında ticaret yapmak için padişahtan izin almışlardır.

 

Bu bölgeye yerleşmiş İtalyan halkının lisanında genel olarak Genova lehçesi baskın olduğu için, durumu iyi olmayan ailelerin çocuklarının eğitimi Katolik din adamları tarafından, varlıklı olan aileler ise çocuklarının öğrenimleri için özel eğitimciler tutarak sürdürülmekteydi.

 

1861 senesinde İtalyan diplomatların girişimleriyle İstanbul’da yaşayan İtalyan aileleri için, akşamları çalışma yapılacak bir İtalyan okulunun açılması sağlanmıştır. Fakat Geometri, Aritmetik ve İtalyanca gibi derslerin yapılmasına Santa Maria Draperis Kilisesi’nde devam ediliyordu. Aynı yıl içinde hayır amaçlı kurulmuş olan Società Operaia adli işçi derneğinin, açılmış olan okulun yetersiz olduğu göz önünde bulundurarak, İtalyan Hükümetine çeşitli girişimlerde bulunmasının sonucunda, 1888 senesinde Polonya Sokağı’nda Kraliyet İlkokulu ve Ortaokulu hizmete girmiştir.

 

Kraliyet İlkokuluve Ortaokuluna, 1885 senesinde Beyoğlu Hayriye Caddesi 16 numaralı binada eğitime açılmış olan İtalyan Ticaret Okulu bağlanmıştır. 1900 senesinde de bu üç yıllık eğitim veren ticaret okuluna, dört yıllık eğitim verecek olan lise bölümü eklenmiştir. Bu okuldan mezun olan öğrenciler İtalya Krallığı’nın ticaret yüksek okullarına ve Napoli Doğu Bilimleri Enstitüsü’ne girmeye hakları oluyordu. 1910 ve 1911 dönemlerinde Kraliyet İlkokulu ve ortaokuluna, Latince dersinin okutulmaya başlandığı dört yıllık lise bölümü ilave edilmiştir. Okula Türk öğrencilerin kaydının yapılmaya başlaması da bu yıllarda başlamıştır.

 

İtalyan Okulu, Trablusgarp Savaşı müddetince öğrenimine ara vermiştir.1913 ve 1914 öğretim yıllarında yeniden faaliyet göstermeye başlamış ancak, 30 Nisan 1915 tarihinde Birinci Dünya Savaşı sebebiyle kapatılmıştır.

 

Savaşın ardından 1919 senesinde İtalyan Ortaokulu ile İtalyan Lisesi, o tarihte savaş tazminatı olarak Avusturya tarafından İtalya’ya verilen, Tom Tom Kaptan Sokak’ta yer alan şimdiki binasına taşınmıştır.

 

1920 senesinde Polonya Sokağı’nda yer alan Ticaret Okulu ile Lisesi de aynı binaya nakledilmiştir. Bundan sonra da Latincenin okutulduğu ortaokul ve lise bölümleriyle, ortaokul ticaret ve lise ticaret bölümlerinden meydana gelen iki alanlı bir eğitim kurumu olarak hizmet vermeye başlamıştır. İtalyanca bilmeyen öğrenciler için bu kurumda öğrenim imkânı sağlayabilmek için aynı yıl içinde İtalyanca Hazırlık Sınıfı da hizmete girmiştir.

 

Okulun eğitim ve öğretim hizmetleri zaman içerisindeki gelişmeler ve değişimler doğrultusunda çalışmalarını sürdürmüştür. Ticaret Bölümü 1966 senesinde kademeli olarak kapatılmıştır.

 

Bir yıl hazırlık sınıfı, üç yıl ortaokul dönemi, dört yıl lise dönemi olmak üzere Fen alanında eğitim vermekte olan Özel İtalyan Lisesi, İlköğretim Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle, ortaokul öncesi için eğitim veren hazırlık sınıfını, lise öncesi hazırlık sınıfına dönüştürmüş; Fen, Türkçe ve Matematik alanlarında eğitim ve öğretim vermeye devam etmiştir.

 

Özel İtalyan Lisesi eğitim birikimini ve deneyimlerini günümüze kadar taşıyarak, İtalyan ve Türk öğretmenlerle yöneticilerinin becerilerini ve bilgilerini bir araya getirerek, öğrencilerini Türkiye’nin yanı sıra dünyanın ve Avrupa’nın yüksek kapasiteli profesyonelleri ve bilinçli vatandaşları olarak yetiştirebilen, ayrıcalıklı bir okul olmuştur.

 

Okul, Türk ve genç İtalyan öğrencilerinin kişilik oluşumlarıyla dünya ve Avrupa vatandaşı olmaları yönünde çalışmaktadır. Bu amaç doğrultusunda, farklı olana saygı ve ortak değerler çerçevesinde, gerek İtalyan, gerekse Türk kültürleri aracılığıyla yürüttükleri eğitim ve öğretim çalışmaları gerçeklikle bağdaşmış bir geniş görüşlülük kazandırma yönünde yapılmaya çalışılmaktadır. Özel İtalyan Lisesi eğitim modeli, her iki kültürün de pedagojik yapısına cevap verebilecek nitelikte düzenlenmiş olup yeniliklere özel bir önem verilmektedir. İtalyan Lisesi, İtalyan okulunun insani ve bilimsel değerleri üzerine kurulmuş, İtalyan pedagojisi geleneği ile uyumlu olup aynı zamanda Türk eğitim sisteminin de Fen ve Matematik programını uygulamakta olan bir kurumdur.

 

İtalyan eğitim sisteminde devlet okulu, Türk eğitim sisteminde ise yabancı özel okul statüsüne sahip bir okuldur. Bunun sonucunda, Türk öğrencilerin tümü, her konuda İtalyan eğitim sisteminde yer alan İtalyan öğrencilerle eşdeğer olmaktadır.

 

Bu Haberi Okudunuz Mu?

 

Çınar Koleji                                                                                                        

Favorilerim
Hiç favori okul eklemediniz.
TAMAM