Okul Öncesi Dönemde Cinsel Gelişim

Okul Öncesi Dönemde Cinsel Gelişim

 

Okul öncesi dönemde cinsellik ile alakalı yapılması gereken bazı çalışmalar vardır ve bunlar küçümsenmeyecek kadar önemlidir. Cinsellik kavramı çok karmaşık bir yapıya sahiptir ve psikolojik, kültürel, ahlaki boyutları bulunmaktadır. Bu yüzden de duygular, zeka ve beden aynı anda çalışmaktadır. Bu durum da insanı diğer canlılardan ayıran en önemli özellik olarak bilinmektedir.

 

Cinsel Eğitimin Genel Amaçları

 

Cinsel gelişim aslında çocuk veya ergen yaştaki gençlerde duygusal, sosyal, zihinsel, bedensel gelişimleri sağlıklı bir şekilde ilerletebilmektir. Çocuklar küçük yaşlardan itibaren kendilerini tanımaya başlar ve bedensel özelliklerini fark eder. Bu şekilde öğrenilen bilgilerle kendinin ve karşı cinsin özellik ve rollerini ayırt edebilmek çok önemlidir. Cinsiyet karmaşası yaşayan çocuklar ileriki yaşlarda büyük sıkıntılar yaşayabilmektedir. Bu yüzden cinsellik hakkında eğitimler çocuklar için çok önemlidir ve topluma uyum sağlayarak yaşamayı kolaylaştırır.

 

Cinsel Eğitim Vermenin Yaşı Var Mıdır?

 

Cinsel eğitim aslında aileden başlar ve bu anlamda ailenin rolü çok önemlidir. Cinsel eğitime hangi yaşlarda başlanması gerektiği sıklıkla sorulmaktadır. Ancak bunun için bir genelleme yoktur. Çünkü her çocuk farklı gelişim özellikleri gösterecektir ve aile çocuğunu gözlemleyip yavaş yavaş onları bilgilendirmelidir. Doğumla beraber ilk cinsellik eğitimi başlar ve bu süreçten sonra aile ile şekillenmeye devam eder.

 

Bu makaleyi okudunuz mu?

 

 

Okul Öncesi Dönemde Çocukların Okuma Alışkanlığı Edinmesinde Yapılması Gerekenler

 

 

Anne ve babalar çocuklarından cinsellik ile alakalı ilk soruları 3 ve 4 yaşlarında almaya başlayacaklardır. Bu dönemde ailelerin bilgi sahibi olmaları ve nasıl davranmaları gerektiklerini bilmeleri gerekecektir. Çocuklardan gelen sorulara aileler net ve açık cevaplar vermelidir ki daha anlaşılır olabilsin. Bu konularda utanılacak bir şey olmadığı söylenmelidir ve bilimsel dergiler, kitaplar aracılığıyla çocuklara eğitimler verilmeye başlanmalıdır. Çocuk aslında bu durumun normal olduğunu ve bilimsel gerçekler olduğunu öğrenmelidir. Bu süreçte ailelerin çocuklara normal dokunuş ile zararlı dokunuşun farkını öğretmesi gerekmektedir.  Cinsel davranışların sınırları ve ahlaki boyut çocuklara aktarılmalıdır. Yalnız bu eğitimleri çocuğunuz hazır olmadığında ona vermeye kalkarsanız sonuçlar olumsuz olabilir. Bunun için olgunluk seviyesini ayırt etmeniz gerekecektir. Çocuğunuz soru sormasıyla bu süreç başlayacaktır.

 

Gözlem Çok Önemli

 

Aileler çocuklarını çok iyi gözlemlemelidir ve gerektiği zaman onları uyarmalıdır. Çocuğun cinsellik kavramını öğrenmeye hazır olduğu anda onun yanına gidilmeli ve yavaş yavaş öğretilmelidir. Bu konuda çocuğunuzun hiç sormadığı ve merak etmediği bir soruyu açıklamaya gitmemeniz gerekecektir. İhtiyacı olmayan bilgileri çocuğunuza aktarırsanız çocuğunuz huzursuz olacaktır ve bu durumdan kaçmaya başlayacaktır. Çocuğunuz olgunluk yaşına geldiyse ve ona yeterli bilgiyi verememişseniz de durum kötüye gider. Yaşıtlarından geri kalmış, yeteneksiz, korkak bir çocuğunuz olsun istemiyorsanız ona zamanında cinsellik eğitimini verebilmeniz çok önemlidir. Çocukların cinsellik hakkında sorular sorması ve merak etmesi onun en doğal ihtiyacıdır.

Çocuğunuzla aile bağlarınızın sağlam olması cinsellik hakkında size merak ettiklerini rahatlıkla sorabilmesini sağlar. Bu konuyu danışabilecek birinin varlığı çocuğunuzu rahatlatacaktır. Varoluş sebebimiz olan cinsellik konusu çok önemlidir ve bu konuyu konuşmak ayıp değildir. Çocuklarınızın yetişkin ve sağlıklı bir birey olmalarını istiyorsanız bu konudaki bilgilerimize kulak vermeniz çok önemlidir. Özellikle gelişen ve değişen dünyamızda bu tarz kanılara varılmamalıdır. Çocuklar ve aileler bir bütün olmalıdır, birbirlerine her konuda danışabilmelidir. Anne ve babasıyla sağlıklı iletişimler kurabilen çocuklar, kendilerini daha iyi tanımlayarak daha sağlıklı bir hayat kuracaklardır. Ailenin bu konudaki olumlu yaklaşımı özgüveni yüksek bir çocuk olmanın önünü açacaktır. Uzmanların büyük bir kısmı ruhsal bozuklukların asıl sebebinin cinsellik olduğunu ifade ediyor. Bu da cinselliğin aslında ne kadar önemli bir konu olduğunu tekrardan gözler önüne seriyor. Aileleriyle iletişimi zayıf olan çocuklar bu ihtiyaçlarını öğrenmek için kitap, dergi, internet ortamlarından faydalanır ve bu durumda ileride olumsuz davranışlar edinmelerine sebep olur. Ayrıca bazı çocuklarda aileleriyle konuşamadıklarından bu konularda çok ürkek olarak özgüvenlerini kaybederler. Sağlıklı bir birey olmak ve topluma uyum sağlamak için cinsellik eğitimi şarttır.

Favorilerim
Hiç favori okul eklemediniz.
TAMAM