Öğrencilerin Sınav Kaygılarının Azalmasına Yardımcı Olan Faktörler

Öğrencilerin Sınav Kaygılarının Azalmasına Yardımcı Olan Faktörler

Öğrencilerin Sınav Kaygılarının Azalmasına Yardımcı Olan Faktörler

 

Genel olarak sınav kaygısı, öğrenilmiş olan bilgilerin sınav esnasında hatırlanamaması ve etkili şekilde kullanabilmesine engel olan kaygı durumuna verilen addır. Öğrencilerin sınavlara yüklemiş oldukları anlamlar çok büyük olduğundan ne yazık ki kaygıları da buna bağlı olarak büyümektedir. Sınav kaygısı, başarıyı azaltmakta olan korku, endişe ve yoğun bir kaygı durumu olarak karşımıza çıkmaktadır. Kaygı, aslında her bireyin yaşayabileceği bir duygu olduğu halde gençlerin ve gelişimi devam etmekte olan çocukların mücadele etmekte zorlandıkları bir durum olabilmektedir.

 

Sınav Kaygısının Bazı Sebepleri

 

-          Kişilerin aslında gerçekçi olmayan bazı düşünce şekillerine sahip olmaları

-          Çevrenin ve ailenin baskısı ile beklentileri

-          Mükemmeliyetçi bir kişilik yapısına sahip olmaları

-          Rekabetçi bir kişilik yapısına sahip olmaları

-          Sınava yeteri kadar hazırlanılmamış olmaları

-          Ders yükünün ve sınav yükünün fazla olması

-          Öğrencilerin derslerinin yükleri altından bir türlü kalkamıyor olmaları

-          Öğrencilerin doğru ders çalışma tekniklerini bulamıyor olmaları

-          Öğrencilerin daha önce yaşamış oldukları başarı ve başarısızlık durumları

-          Sınavın bir araç değil, bir amaç olarak görülüyor olması

-          Sınavın hayatta başarı için tek ölçüt olarak görülüyor olması

 

Öğrencilerin Sınav Kaygılarının Azalması İçin Neler Yapılabilir?

 

Sınav kaygısını azaltabilmek için kaygıyı bastırmaya çalışmak yerine, kaygıyı tanımaya çalışarak onun varlığını kabul etmek gerekmektedir. Gerçekte kaygının temelinde nelerin yer aldığını bulmaya çalışarak bu sorunların giderilmesini sağlamak gerekmektedir. Öğrencilerin kaygı ile ilgili gerçekçi olmayan inançlarını sorgulayarak bunların başka bir bakış açısı ile ele alınması gerekli görülmektedir. Öğrencilerin yetersiz ve yeterli oldukları yanları belirlenerek geliştirilmesinin gerekli görüldüğü alanlar ile ilgili mutlaka çalışmaların yapılması sağlanmalıdır. Ayrıca öğrenciler dikkatlerini başka noktalara odaklayabilme teknikleri, gevşeme egzersizleri ve nefes alma egzersizleri kullanarak korkularını ve kaygılarını kontrol altında tutabilmeyi öğrenmelidir.

 

Sınav ile ilgili gerçekte var olmayan inançların değişmesi sınav kaygısını azaltabilmenin yolları olarak da görülebilmektedir. Öğrencinin hayatta başarının bir tek ölçütünün sınav olduğu, sınavda başarı gösterememenin bir utanç sebebi olabileceği, sınavdan alacak olduğu sonuca göre kendini ispatlaması gerektiği gibi konularda inancının değişmesi hedeflenmektedir. Öğrencilerin sadece yapabilecekleri şeylere odaklanmaları, sınav sonucu ile dünyanın sonunun gelmeyeceği, başarısızlığın umutsuzluk değil daha çok çalışmanın gerekli olduğu anlamına geldiğini düşünmesi gerekmektedir. Öğrencilerin sınavlara çalışabilmek için çok az bir zamanları bile kalmış olsa zamanı etkili kullanmayı bilerek ve daha çok puan getirebilecek alanlara yönelerek bu konulara daha çok ağırlık vermeleri sınav kaygılarının azalmasında önemli bir rol oynayacaktır.

 

Sınavın gerektirdiği çalışma şekli ve çalışma alışkanlıkları dikkate alınarak eğer gerekiyorsa bu konuyla ilgili değişikliklere başvurulmalıdır. Sınav kaygısının azalması için mutlaka uyku ve beslenme düzenlerine dikkat edilmesi gerekmektedir. Zamanı doğru kullanabilmeyi öğrenmeli ve sınav çalışmalarını son günler ile son saatlere bırakmamaya dikkat etmelidirler. Son ana bırakılan çalışmalar daha çok kaygıya sebep olacağı için çalışma düzenine özellikle dikkat edilmesi gerekmektedir. Öğrenciler kriz anında nasıl davranacaklarını mutlaka öğrenmelidir. Böyle durumlarda nasıl davranmalarını bilmeleri kendilerini güvende hissetmelerini sağlayacaktır.

 

Öğrencilerin beynin otomatik olarak üretebilecek olduğu olumsuz düşüncelere karşı, olumlu düşünceler ile karşılık vermeyi bilmesi gerekmektedir. Bu gibi durumlarda doğru nefes egzersizleri ve gevşeme egzersizlerine başvurmaları en iyi yöntem olacaktır. Öğrencilerin sınav kaygısını azaltabilmesi için kontrolün kendilerinde olduğunu ve doğru odaklanabilirlerse başarabileceklerini düşünmeleri en önemli çözüm yollarından birisidir. Sınav kaygısını azaltabilmenin bir yolu da sınava en iyi bildikleri sorulardan başlayarak devam etmeleridir. Böylece kendilerine olan güvenleri sayesinde kaygılarından uzaklaşarak sınava daha iyi odaklanabileceklerdir.

 

Öğrencilerin sınav kaygısının azalmasına yardımcı olabilmek için aileler de kendi çocuklarını asla başka çocuklarla kıyaslamamalıdır. Aldıkları sınav sonuçlarına olumsuz yaklaşımlarda bulunmak yerine onlara daha iyisini yapabilecekleri konusunda destek olmaları gerekmektedir. Sınav konusunda aileler çocuklarına baskı kurmaktan uzak durmalıdır.

 

Bu Haberi Okudunuz Mu?

 

Şafak Okulları

Favorilerim
Hiç favori okul eklemediniz.
TAMAM