Kanada’da Eğitim Sisteminin Özellikleri

Kanada’da Eğitim Sisteminin Özellikleri

 

Kanada eğitim konusunda dünyanın en önde gelen ülkelerinden biridir. Eğitim konusundaki başarısına her geçen yıl bir başarı daha ekler.  Kanada’nın iyi dizayn edilmiş olan bu eğitim ve öğretim sistemi eyaletler arasında bazı değişiklikler göstermektedir. Kanada eğitim konusunda bu kadar iddialı ve başarılı olduğu için eğitim için bir cazibe merkezi haline gelmiştir. Dünyanın dört bir yanından binlerce başarılı öğrenci eğitim için Kanada’ya gitmektedir. Ülkenin eğitim sistemine göre okul öncesi eğitim almak zorunlu değildir. Fakat çoğu çocuk okul öncesi eğitim alıyor bu durum da Kanada eğitim sisteminin bu denli başarılı olmasında büyük ve önemli bir rol oynuyor.

 

Kanada’da eğitim seviyeleri

 

Kanada ‘da eğitim sistemi eyaletler arasında birçok farklılık gösterse de ülke genelinde 16 yaşına kadar okumak zorunludur ve eğitim seviyeleri üçe ayrılır.

1-birincil (ilkokul)

2-ikincil (ortaokul ve lise )

3-ortaöğretim sonrası ( üniversite ve kolej )


1-Birincil:

 

Türkiye’de bu seviyeye ilkokul denir. Çocuklar genellikle 6 yaşlarında bu eğitime başlarlar ve 11 yaşlarına kadar devam ederler. Bu eğitim seviyesinde her öğrenci kendi yaş grubu ile ders alır ve aldığı bu dersleri tek bir öğretmen gösterir. Bunun yanı sıra öğrenciler etüt ve özel derslerle desteklenir. Bu seviyedeki öğrencilerin aldığı dersler şöyledir; okuma, İngilizce, tarih, bilim, müzik, beden eğitimi ve sanattır. Öğrencilerin sınıf seviyesi arttıkça derslerin zorluk seviyesi de artar.

2-İkincil: Kanada’da ortaokul ve lise aynı yerdedir. Çocuklar ortaokulu bitirip dört yıllık lise eğitim ve öğretimine başlarlar. İkincil seviyeye gelen bu öğrenciler kanunlar gereği 16 yaşına kadar okumak zorundadır ve kaçınca sınıfta olduklarının bir önemi yoktur. Bu 16 yaşına kadar zorunlu eğitimin iki istisnası vardır. Bunlar; Kanada’nın iki eyaletinde 18 yaşına kadar okumak zorunluluğu ve öğrencilerin lise diplomasına sahip olma zorunluluğudur.

 

Bu makaleyi okudunuz mu?

 

Çocuklar Bizim Seçtiklerimizi Yaşar

 

3-Ortaöğretim sonrası (üniversite ve kolej ):

 

Kanadalı öğrenciler dört yıllık lise eğitimini başarı ile tamamladıktan sonra üniversite ve kolejlere başvuru yapma hakkına sahip olurlar. Kolej, Kanada’da küçük meslek okullarını ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Üniversiteler ise lisans ile başlayıp yüksek lisans ve doktora olarak ilerlemektedir. Kanada eğitim sistemi çoğunlukla eyaletler tarafından finanse edilmektedir. Kanada’da üniversiteler eylül ve mayıs olmak üzere yılda iki kere eğitime açılırlar. Bu aylar haricinde yazları da üçüncü bir dönem açılır ve bu sayede öğrenciler kaldıkları dersleri tekrar alıp verme şansına sahip olurlar. Böylece öğrencilerin okul uzama gibi riskli bir durumları da olmaz. Ayrıca öğrenciler okula başladıkları yıl itibari ile çeşitli kurslar alma şansına sahip olurlar ve staj imkanları da bulunur. Bu staj ve kurslar sayesinde öğrenciler mesleklerle ilgili birçok bilgiye erişirler ve ileride ne yapmak istediklerine daha rahat karar vermiş olurlar.

 

Kanada’da Dil Eğitimi

 

Başka ülkeden Kanada’ya gelen öğrenciler yabancı dil olarak Kanada’nın ana dili olan İngilizce ve Fransızcayı seçebilirler. Bazı okullar bu iki ana dille de eğitim verirken bazıları sadece bir dille eğitim vermektedir.  Ülkenin iki ana dili olmasına rağmen birini akıcı şekilde konuşulması bir öğrenci için yeterlidir. Ülkede çocukların ana dili önemsenmeden küçük yaşta Fransızca ve İngilizce eğitimi almaya başlamaları gerekmektedir. Bu şekilde çocuklar iki dile sahip olurlar ve bu durum çocuklar için ileride büyük avantaj manasına gelir. Özellikle iş hayatında bu iki dil onlar için her zaman bir öncelik oluşturacaktır. Türkiye ile kıyaslandığında iki dilin öğrenilmesi gerçekten büyük bir fark yaratmaktadır.

 

Kanada’da özel okul

Neredeyse her ülkede olduğu gibi Kanada’da özel eğitim kurumları mevcuttur fakat ücretleri yüksektir bu sebeple pek tercih edilmezler . maddi durumu iyi olan aileler bu okulları tercih etmekte ve çocuklarını buralara yollamaktadır.

Favorilerim
Hiç favori okul eklemediniz.
TAMAM