Ekolojik Kültür Okulları

Ekolojik Kültür Okulları

Ekolojik Kültür Okulları

Ekolojik Kültür Okulları, 2013 senesinde Özel Melekler Kreşi Gündüz Bakımevi olarak Konya’nın Selçuklu ilçesinde açılmıştır. Ancak kreşte devam eden sistemi geliştirip yenileyerek yeni bir anaokulu açmaya karar vermeleri üzerine Ekolojik Kültür Okulları ortaya çıkmıştır.

Ekolojik Kültür Okulları yalnızca tüketen değil üreten nesiller için yaşamakta olan okul vizyonu ile okulöncesi eğitimine yeni bir nefes olabilmeyi amaç edinmektedir. Temelinde kültür ve doğayı içermekte olan teknolojiyi ve bilimi doğru açılardan kullanabilen bir eğitim sistemi ile hizmet verebilmeyi istemektedir.

Temel hedefleri; insanlarla empati, dürüstlük, sevgi, barış, beraberlik, birlik gibi konularda yol arkadaşı olabilmektir.

Ekolojik Kültür Okulları; Konya’nın Selçuklu ilçesinde eğitim hizmetleri vermekte olup, 1917 metrekarelik bir arsa içerisinde 568 metrekareye oturtulmuş 3 katlı binaya sahiptir.

Eğitim kurumunda 12 adet sınıf, 4 atölye olmak üzere 16 sınıf yer almaktadır. Ayrıca hayal odası, uyku odası, yemekhane ve spor salonu olmak üzere dört değişik bölümleri de kurum içerisinde bulunmaktadır.

Atölyeleri; tamirhane, resim atölyesi, müzik atölyesi, fen ve doğa atölyesi, terzihane ve marangozhane olarak tasarlanmıştır.

Bahçeleri, hava koşullarından bağımsız dört mevsimde de bahçe alanı olarak kullanılmaktadır. Çünkü kurum, kötü hava koşullarının değil yanlış kıyafet tercihi olduğuna inanmaktadır. Bahçelerinde oyun alanları, ekolojik bahçesi ve hayvanat bahçesi bulunmaktadır.

Okulun plaza alanlarında ve koridorlarında değişik ekim ile dikim alanları doğayla bütünleşmiş olan öğrenme alanları yer almaktadır. Çocuklar ve doğa kurumun geleceğidir. Bu nedenle okul, ekolojik olarak ve doğaya uygun biçimde tasarlanmıştır. Okulun bahçesi, çocukların günlük olarak hareket, barınma ve dinlenme ihtiyaçlarını karşılayabilecek niteliklere sahiptir. Ayrıca okulun bahçesi araştırma ve keşfetme alanı olarak kullanılmaktadır. Okulun giriş kısmında minik bir ekolojik pazar ile organik oyuncakların satıldığı bir bölüm bulunmaktadır.

Ekolojik Kültür Okulları Misyonu;

Ekolojik Kültür Okulları, değerlerin, kültürün, teknolojinin ve doğanın bilinçsiz bir biçimde tüketilmekte olduğu, çocuklarında değişik nedenlerden dolayı ihmal edilebildiği hatta zarar bile görebildikleri koşullarda yetişmelerini istememektedir. Geleceğin teminatları olan yeni nesillerini; ezberden uzak, teknolojiyi üretim için kullanabilen, sosyal çevreleriyle uyumlu, özdenetimleri bulunan, aile bağları güçlü, insanlara, canlılara ve doğaya karşı saygılı bireyler olarak yetiştirebilmeyi amaçlamaktadır. Aynı zamanda mutlu, sağlıklı, değerlerine ve kültürlerine sahip çıkabilen, hayata yön verebilecek şekillerde çözüm yolları üretebilen, araştıran, sorgulayan, somut yaşantılar ile kendi bilgilerini kendileri yapılandırabilen bireyleri yetiştirebilmeyi amaç edinmektedir.

Ekolojik Kültür Okulları tüm bu amaçlarını; çocukların meraklarını ve öğrenim ihtiyaçlarını keşfeden, dönüşüme ve değişime açık, doğru rol model olabilen eğitimci kadroları ile birlikte; okulu değişik eğitim ortamları ve değişik atölyelerle biçimlendirerek gerçekleştirebilmeyi hedeflemektedir.

Ekolojik Kültür Okulları, isminden anlaşılabileceği gibi, doğanın yaşamsal süreçlerinin nitelikli bir biçimde gelecek nesillere aktarılabilmesine uygun şekilde yapılandırılmış bir eğitim kurumudur. Bu anlayışı benimseyen kurum, erken çocukluk döneminin; en doğal deneyimler, en doğal yaşam ve en doğal ortamlarda geçirilmesini sağlayabilecek şekillerde kurgulanmasını sağlamıştır. modern yaşam içerisinde atölye uygulamalarıyla tüm çocukların; organik olana entegre edilebilme süreçleri göz önünde bulundurularak planlanmıştır.

Eğitim; pek çok alanda kişilere beceri ve bilgi kazandırma, yetiştirme ve geliştirme kazandırabilme sürecidir. Ekolojik Kültür Okulları, doğayla ilişkilerin kuvvetli olduğu, somut yaşantılarla öğrenebilecekleri, çocukların aktif oldukları, konuları araştırarak, sorgulayarak öğrenebilecekleri tüm dünyada uygulanmış ve başarıları da kanıtlanmış olan programlardan yararlanarak Eko Eğitim programını oluşturmuştur. Highscap, Montessori,nWaldorf ve Reggio Emilia Yaklaşımı programlarını okullarının kültürlerine uygun bir biçimde harmanlayarak kendilerine özgü yepyeni bir program oluşturmuştur.

Oluşturmuş oldukları Eko Eğitim Sistemi programı sayesinde farklı öğrenebilme ortamları oluşturarak tüm çocukların öğrenmeye ilgi duymalarına imkân sağlamaktadır. Çocukların merak ettikleri konularla ilgili projeler oluşturarak Eleştirel düşünme, işbirlikçi düşünme ve yaratıcı düşünme becerilerini geliştirebilmeyi hedeflemektedir. Bu nedenle de bahçelerini, atölyelerini ve sınıflarını tüm bu eğitim hedeflerine uygun bir biçimde tasarlamışlardır.                         

Favorilerim
Hiç favori okul eklemediniz.
TAMAM