Eğitim Sisteminde Montessori Yaklaşımı Nedir?

Eğitim Sisteminde Montessori Yaklaşımı Nedir?

Eğitim Sisteminde Montessori Yaklaşımı Nedir?

 

Eğitimde montessori yaklaşımı, çocukların yaşayarak ve yaparak öğrenmelerini temel alan bir sistemidir. Montessoride hedef, çocukların işbirliğine dayalı kendi yönetmiş oldukları etkinliler ile uygulamalı olarak öğrenmeleridir. Bu yaklaşımda öğretmenler çocukların yaş seviyelerine uygun değişik etkinlikler sunmaktadır. Çocuklar da şahsi öğrenimleri adına yaratıcı olan seçimleri tercih ederek montessori faaliyetleriyle çevrelerini ve dünyayı keşfederek tanımaktadır. Bu süreçte öğretmenin görevi öğrencilere müdahale etmek değil, rehberlik etmektir. Eğitimde montessori yaklaşımı çocukların hem gruplar halinde hem de kişisel olarak çalışmalarına imkân sağlamaktadır.

 

Eğitimde Montessori Sistemi Nedir?

 

Montessori eğitim sistemi, Roma’da 1900’lü yılların başında ortaya çıkmış bir eğitim sistemi olarak bilinmektedir. Merkezinde öğrencinin yer aldığı bu yaklaşım Dr. Maria Montessori tarafından geliştirilmiştir. Montessori yaklaşımı çocukların akademik gelişimlerini desteklemekte olup, çocuklara kendi kapasiteleri çerçevesinde hareket edebilmeyi öğretmesinden dolayı okulöncesi ve ilkokul döneminde özellikle önem taşımaktadır. Özellikle okulöncesi döneminde çocukların başta zihinsel ve kişisel gelişimleri olmak üzere sosyal ilişkilerini ve akademik yaklaşımlarını desteklemektedir.

 

Montessori eğitim sistemi, başkalarına saygı duyma, düzenli olma, ne istediğini bilme, bağımsızlık, konsantrasyon, özgüven gibi pek çok alanda çocuk gelişiminin çeşitli yönlerini desteklemektedir. Öğretmen rehberliğinde sürdürülen montessori yaklaşımında kullanılmakta olan her montessori materyali çocuğun ilgi alanlarıyla mevcut aktiviteler arasında uyumluluk yaratmaktadır.  Bu yaklaşımda en önemli unsur kişisel öğrenme dâhilinde çocukların, kendi hızlarında kendi deneyimleriyle öğrenmeleridir.

 

Montessori etkinliklerinde çocukların rahat ve özgür bir şekilde var olan meraklarını giderecekleri bir alan sunulmaktadır. Kişisel öğrenme özgürlüğüyle tüm hayat boyu öğrenebilme deneyimleri için temel oluşturulmaktadır. Bu eğitimin uygulanmasında en uygun zaman doğumdan itibaren başlayıp ortaokul çağına kadar olan zamandır.

 

Yaşa Göre Montessori Yaklaşımı Etkinlikleri

 

Eğitimde montessori yaklaşımı sistemi uygulanırken yaşa bağlı gelişim seviyeleri ve yaş özellikleri ön planda tutulmaktadır. Buna bağlı olarak yaşa göre montessori eğitimi;

 

0 ile 3 yaş seviyesinde uygulanmakta olan montessori eğitimi

 

-          Henüz yeni yürümeye başlamış olan çocuklara montessori yaklaşımıyla eğitim verilebilmektedir.

-          0 ile 3 yaş arasındaki çocuklar, dünyaya ve kendilerine güvenmeleri konusunda teşvik edilmektedir.

-          Çocuklar yeni kazandıkları becerileri geliştirmeleri ve kendilerine olan güvenlerini artırmaları konusunda desteklenmektedir.

-          Dil becerileri, kaba kas koordinasyonları ve ince motor becerileri geliştirilmektedir.

-          0 ile 3 yaş dönemindeki çocuklara günlük işlerde bağımsız olabilme imkânı verilmesine özen gösterilmelidir.

 

3 ile 6 yaş seviyesinde (anaokulu) uygulanmakta olan montessori eğitimi

 

-          3 ile 6 yaş seviyesinde montessori eğitimi, çocukların bireysel özelliklerini keşfetmelerinde ve duygusal hallerini kontrol etmeyi öğrenebilmede başarılı olan bir yaklaşım sistemidir.

-          Fonksiyonel bağımsızlığın gelişmesi konusunda yardımcı olmaktadır.

-          Öğretmen rehberliğinde çocukların kendi bireysel yönelimlerini keşfedebilmeleri sağlanmaktadır.

-          Duygusal algının gelişmesi, okuryazarlık ve matematiksel gelişim için değişik montessori materyalleri kullanılmaktadır.

-          Çocukların özgüvenli olmaları, kendilerini ifade edebilme becerileri kazanabilmeleri için pek çok yaratıcı imkânlar sağlanmaktadır.

 

6 ile 12 yaş seviyesinde (ilkokul) uygulanmakta olan montessori eğitimi

 

-          6 ile 12 yaş seviyesinde montessori etkinlikleri dâhilinde çocukların entelektüel keşifler yapmaları adına ilgi alanları desteklenmektedir.

-          Montessori eğitimi ile kendilerine yetebilme, özgüven, hayal gücü ve bireysel bağımsızlık becerilerinin gelişimine destek olunmaktadır.

-          Çocukların yaşadıkları kültür içerisindeki yerini ve yaşadıkları toplumu anlamaları konusunda teşvik etmektedir.

 

12 ile 15 yaş seviyesinde (ergenlik) uygulanmakta olan montessori eğitimi

 

-          12 ile 15 yaş seviyesinde özellikle ergenlik döneminden yetişkinliğe ilk adımlarını atmakta olan çocukların kendileri hakkında derin bir anlayışa sahip olmaları ve ilgi alanları konusunda destek verilmektedir.

-          Ergenlik dönemindeki çocukların akademik anlamda gelişmeleri adına en uygun ortamlar sağlanmaktadır.

-          Bu yaş grubundaki çocuklar, kendilerini ifade edebilmeleri, insanlarla olan ilişkileri ve kendi benliklerinin farkına varmaları gibi konularda gelişmeleri için teşvik edilmektedir.

 

Bu Haberi Okudunuz Mu?

 

Süheyla Tokyay Koleji

Favorilerim
Hiç favori okul eklemediniz.
TAMAM