Çocukların Kitap Okumayı Sevmeleri İçin Neler Yapılabilir?

Çocukların Kitap Okumayı Sevmeleri İçin Neler Yapılabilir?

Çocukların Kitap Okumayı Sevmeleri İçin Neler Yapılabilir?

 

Kitap okuma, kişisel yapılabilen en yararlı ve keyifli aktivitelerin başında yer almaktadır. Bu nedenle pek çok anne ve baba da çocuğuna kitap okumayı sevdirebilmek ve kitap okuma alışkanlığı kazandırabilmek için türlü yöntemler denemektedir. Bu yöntemlerin bazıları çocukların sıkılmalarına neden olurken bazıları da işe yarayabilmektedir.

 

Kitap okuma, yetişkinlerde olduğu kadar çocuklara da birçok yararlar sağlamaktadır. Kitap okuma alışkanlığını kazanan çocuklarda iletişim kurma becerisi gelişirken, zekâ, hafıza, hayal gücü gelişimi, kelime dağarcığı gelişimi ve başarı gibi durumların daha ileri düzeyde olduğu bilinmektedir. Kitap okuma alışkanlığı çocuklarda problemlerle başa çıkma ve ruhsal dengenin sağlanması becerilerini kazandırmaktadır. Kitaplar, çocukların ufkunu genişletirken dış dünya ile ilgili bilgi edinebilmelerinin bir aracıdır. Aynı zamanda anne ve babaların küçük çocuklara okudukları kitaplar çocukların algılama ve dinleme becerilerini geliştirirken anlatıcılarıyla da paylaşma becerilerine katkı sağladığı bilinmektedir.

 

Anne ve Babalar Çocuklara Kitap Okumayı Sevdirebilmek İçin Neler Yapabilir?

 

Çocuklar üzerinde sosyal, bilişsel ve duygusal anlamda gelişimleri için büyük önem arz eden, hafızalarını güçlendiren, kelime hazinelerini genişletmeye yardımcı olan kitap okuma alışkanlığını erken yaşlarda kazanabilmeleri için pek çok yöntem bulunmaktadır. Bunlardan bazıları:

 

1-      Doğdukları Andan Başlayarak Çocuklara Kitap Okuyun

 

Çocukların küçük yaşta kitap okuma alışkanlığı kazanabilmeleri için en etkileyici yöntemlerden biri onlara doğdukları andan başlayarak kitap okumanızdır. Bebekliklerinde okunan kitaplar, bebekler tarafından çok fazla anlamlandırılamasa da duyu organlarını uyardığı bilinmektedir. Bu durum çocuğun duygusal ve zihinsel gelişimine katkıda bulunmaktadır. Bebeklikte çocuklar kitaplardaki resimleri görmüyor olsalar bile, beyindeki görsel bağlantıların işlendiği kısmını aktif duruma getirdiği yapılan araştırmalarla gözlemlenmiştir. Beyindeki bu bölüm kendi başlarına kitap okuyan çocuklarda da aktif haldedir. Küçük yaşlarda kitap dinleyen ve dinlediği kitaptan keyif alan çocuklar, ilerleyen yaşlarda okumaya daha istekli ve yatkın olabilecektir.

 

2-      Çocukların Ulaşabileceği Yerlere Kitaplar Koyun

 

Evinizin her yerine çocuklarınızın okuyabileceği nitelikteki kitapları ulaşabilecek oldukları yerlere yerleştirmek, 3 ve 6 yaş arasında bulunan çocuklarda merak ve karıştırma duygularını uyandırarak ilgilerini çekmeye yarayacaktır. Yalnızca merak için bile olsa kitaba dokunan çocuk içini açıp karıştırmak isteyecek, resimlerine ve yazılarına bakmak isteyecektir. Aynı zamanda istedikleri an kitaplara ulaşabilecek olmaları, çocukların kitap okuma alışkanlığı edinmelerinde olumlu sonuçlar yaratabilecektir.

 

3-      Çocuklarla Kitaplar Hakkında Konuşmalar Yapın

 

Ailece bir araya geldiğiniz zamanlarda kitaplar hakkında sohbet edebilir veya okuduğunuz kitaplardan bazı alıntılar yaparak üzerine konuşabilirsiniz. Sizler okuduğunuz kitaplar hakkında sohbet ederseniz çocuklarınız da size katılmak isteyeceğinden kitap okumaya daha çok heves edecektir. Eğer 10 yaş ve üzeri yaş gurubunda çocuklarınız varsa onların yaşlarına uygun kitapları birlikte okuyarak bu kitaplar hakkında sohbet etmek çocuğunuzun ilgisini çekecektir.

 

4-      Çocuklarınıza Rol Model Olmanız Gerektiğini Unutmayın

 

Kitap okuma alışkanlığı konusunda en önemli yöntemlerden biri mutlaka çocuğunuza rol model olabilmenizdir. Çocuklar gelişimleri gereği anne ve babalarını taklit ederek onları rol model olarak görmektedirler. Tüm çocuklar kötü veya iyi çevrelerinde büyüklerinden gördükleri davranışları uygular ve benimserler. Bu nedenle anne ve babalar kitap okuma etkinliklerini çocuklarıyla birlikte veya onların şahit olabilecekleri ortamlarda gerçekleştirmeye özen göstermelidirler. Boş vakitlerinizde kitap okuma köşesi ve saatleri düzenleyerek çocuklarınızla birlikte okuma faaliyetleri gerçekleştirebilirsiniz. Bu durum çocuğunuzun kitap okumayı sevmesini sağlayarak alışkanlığa dönüşmesine yardımcı olacaktır.

 

5-      Çocuklarınızın Kitaplarını Kendilerinin Seçmesine İzin Verin

 

Her çocuğun kendi tercihleri bulunmaktadır ve bu tercihlerine saygı göstermek gerekmektedir. Bu nedenle çocuklarınız kitap satın alırken onlara izin vermeli ve okumaları konusunda desteklemelisiniz. Bu durum onların kitap okumayı sevmelerine yardımcı olacaktır. Bazen aynı kitabı birkaç kez okumak isteseler de sabırla ve anlayışla yaklaşmaya özen göstermelisiniz. Onlara uygun tavsiyeleriniz varsa bildirmeli ancak ısrarcı olmamalısınız. Seçmiş oldukları kitapları incelemeli, algılarına ve yaş seviyelerine uygun olup olmadığına bakarak içerisinde korku ve yönlendirme unsurları bulunup bulunmadığına dikkat etmelisiniz.

 

Bu Haberi Okudunuz Mu?

 

Alkev Okulları

Favorilerim
Hiç favori okul eklemediniz.
TAMAM