Çocuklarda Disleksi ve Öğrenme Güçlüğü

Çocuklarda Disleksi ve Öğrenme Güçlüğü

 

İki durumda karşımıza çıkan disleksi hem okul öncesi çağdaki çocuklarda hem de okul çağındaki çocuklarda da görülebilir. Okul öncesi çağındaki çocuklarda öğrenme güçlükleri (renk, şekil, sayı) şeklinde baş gösterirken, okul çağındaki çocuklar da ise yazılarında eksiklik ve hatalar ayrıca ifadelerindeki güçlük şeklinde ortaya çıkabilir. Doğum sırasında ve doğum sonrasında yaşanan problemler olarak oluşum şekline göre ikiye ayrılır.

 

Dislektik çocuklar okullarında olan derslerinde başarısız oldukları zaman özgüvenlerini kaybedebilirler. Yaşıtları gibi okumayı öğrenemeyip arkadaşları arasında alay konusu olma ihtimalleri yüksektir. Dislektik çocuklar ince düşünceli olduklarından küçük şeylerden olumsuz etkilenip çok kolayca karamsarlığa kapılabilirler.

 

Anne ve babalar disleksi konusunda bilgi sahibi olmadıklarında çocuklarının öğrenmelerine yönelik üzerlerine gittiği zaman bu durum çocuklarda kalıcı hasarlara sebebiyet verebilir. Bu sebeple çocuğun çevresindeki bireyler disleksi konusunda bilgi sahibi olmalı ve buna karşı yapılması gerekenleri uygulamalılar.

 

  • Sabırlı olun; çocuğunuza karşı sabırlı olun ve asla ilginizi azaltmayın. Metinleri sesli okumasını isteyin ki ne tür kelimelerde hatalar yaptığını görebilesiniz. Sesli okuma dileksi konusunda iyi bir egzersizdir.
  • Motive edin; her konuda sürekli motive edin ve devamlı tebrik edin. Bu durum başarma isteklerini arttıracaktır.
  • Oyunlarla destekleyin; sevdiği şeylerle öğrenimlerini oyun haline getirerek kendilerini geliştirmelerini sağlayın.
  • Başkalarıyla kıyaslama yapmayın; başkalarının başarılarını ön plana çıkartıp kendi çocuğunuza başaramıyormuş hissi vermeniz onun öğrenme isteğini azaltıp kötü etkiler.
  • Öğretmeniyle iş birliği yapın; sizin gösterdiğiniz dikkati çocukla ilgilenen öğretmenlerin de göstermesi için onlara durumu anlatıp bilgi vermeniz gerekir.
  • Özel yeteneklerini keşfetmeye çalışın; böyle çocukların bazı alanlarda eksikleri varken bazı alanlar da ise ekstra yetenekli olma ihtimalleri yüksektir. Bunları keşfetmeye çalışın.
  • Motivasyon, takip ve takdir; çocuğunuza küçük görevler verip, onları bu görevlerinde takip edip başardıktan sonra takdir ederek çocuğa kendine güvenebilme yetisi kazandırmaya çalışın.
  • Öğrenmeyi eğlenceli hale getirin; bu çocuklar oyun ve eğlenceye düşkün oldukları için derslerini muhakkak eğlenceli hale getirin ki dersleri konusunda onları teşvik edebilesiniz.
  • Sevginizin çocuğunun başarısıyla alakası olmadığını gösterin; bir işi başaramasa bile ona olan sevginizi gösterin ki yalnızca başarabildiği zaman onu seviyormuş fikri akıllarından çıksın.

 

 

Bu makalemizi okudunuz mu ?

 

Akşam Lisesi ve Örgün Lise Hakkında Merak Edilenler

 

 

Disleksinin belli başlı belirtileri vardır. Yalnızca belirtileri görüp disleksi tanısı aile tarafından konması yanlış olacağı için belirtiler fark edildiği zaman muhakkak bir uzmana başvurulması gerekmektedir. Disleksinin başlıca belirtileri;

 

  • Okuma bozukluğu:Kelimeleri ve heceleri atlama, heceleri ve harfleri karıştırma, kelimeleri tersten okumaya çalışma, sürekli duraksayarak okuma gibi güçlükler çekebilirler.
  • Yazma bozukluğu: Birbirine benzer harf ve rakamları karıştırmaları, harfleri ve rakamları ters yazmaları, bazı sembolleri karıştırıp hatalı kullanmaları başlıca sebeplerden biri olabilir.
  • Öğrenme bozukluğu: Bazı basit komutları anlamayıp öğrenme güçlüğü çekebilirler. Öğrenmelerinin güç oluşu yaşıtlarından geri kalmalarına sebebiyet verebilir.
  • Anlama bozukluğu: çoğunlukla dikkatle alakalıdır. Disleksi olan çocukların dikkat konusunda sıkıntıları vardır. Bu sebeple anlama bozukluklarıyla karşılaşılması elzemdir.
  • Çelişki: bazı alanlarda çevresindekileri şaşırtabilecek seviyede üstün performanslar sergileyebilirler; müzik, resim, matematik gibi. Bu durum özel çocuklar oldukları için kaynaklanabilir ve sizi yanıltıcı bir rol oynayabilir. Bu konularda üstün seviyedeyken neden başka konularda etkisiz diyerek yanılabilirsiniz. Bu çocukların beynin ön lobunu etkin kullanamadıkları için yapmayı istemeleri yetmez.

 

Tüm bu etmenler disleksi konusunda sizlere ipuçları verebilir. Disleksi olan bir çocukta bu belirtilerin hepsi bir arada görülmeyebilir ya da bu belirtilere sahiğ olan bir çocuğun disleksi olduğu anlamını taşımaz.

 

Unutmamak gerekir ki bir çocuğa disleksi tanısı konulabilmesi için çocuğun zeka düzeyinde problem olmamalıdır. Kısacası diğer alanlarda yaşıtları kadar başarılı veya bazı alanlarda onlardan daha becerili olabilirken okuma, yazma, konuşma alanlarında sıkıntıları olan çocuklara disleksi teşhisi konulabilir. Bu sebeple çocuğunda disleksi olabileceğini düşünen ebeveynler muhakkak bir psikiyatriste başvurmalıdırlar. Ebeveynler veya çocuğa rehberlik edebilecek bireyler, öğrenme güçlüğü belirtilerinden ötürü kendilerince disleksi teşhisi koymamalıdırlar.

Favorilerim
Hiç favori okul eklemediniz.
TAMAM