Çocuk Kitaplarının Özellikleri Nasıl Olmalı?

Çocuk Kitaplarının Özellikleri Nasıl Olmalı?

Çocuk Kitaplarının Özellikleri Nasıl Olmalı?

 

Çocuklar için kitap okuma alışkanlığının çok erken yaşlarda kazandırılabilmesi oldukça büyük önem taşımaktadır. Çocukların kitap okumaya yönlendirilmeleri konusunda en önemli noktalardan birisi de kitap seçimlerinin titizlikle ve dikkatli bir şekilde yaşlarına uygun olacak anlatım diline sahip yayınların seçilmesi konusudur. İşlenen konuların anlatım diliyle birlikte çocukların kolay kavrayabilecekleri ve ilgilerini çekecek şekilde aktarılması diğer önemli bir noktadır. Çok küçük yaşlarda daha okuma yazma becerilerinin olmadığı zamanlarda bile kitaplarla vakit geçirmeleri, anne ve babaların çocuklarına kitap okumaları, kitap okuma alışkanlığı edinmelerinin temellerinin atılması anlamına gelmektedir.

 

Anne ve babaların çocuklarına kitap seçerlerken göz önünde bulundurmaları gerekli olan bazı faktörler yer almaktadır. Bu faktörler ile çocuğunuz için en doğru kitap tercihlerini yapabilmeniz mümkün olacaktır.

 

Kitaplarda Anlatım Ve Dil Yönünden Bulunması Gereken Özellikler

 

-          Tercih ettiğiniz kitaplar çocuklarınızın gelişim düzeylerine uygun olabilecek konuları içermelidir.

 

-          Kitapta işlenmekte olan kavramlar kolaylıkla anlaşılabilecek bir dille aktarılmalı ve anlatım dilinin oldukça sade olmasına dikkat edilmelidir.

 

-          Kitabın konusunun çocuğun dikkatini çekecek nitelikte olması gerekmektedir ki çocuğun konu üzerinde düşünebilmesini sağlayabilsin. Bu nedenle kitap seçimi yapılırken çocukların dikkatini çekebilecek konulara yer veren kitaplar tercih etmeye özen gösterilmelidir.

 

-          Konuların işleniş şekilleri, insani değerlere uygun şekilde olmalıdır.

 

-          Hayvan sevgisi, yardımlaşma ve insan sevgisi gibi konuların gerçekçi bir açıdan ele alınmış olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir.

 

-          Kitabın konusu her ne olursa olsun, çocukları doğru ve iyi davranışlara yönlendiriyor olmasına özen gösterilmelidir.

 

-          Çocukların eleştirel düşünebilme becerilerini kazanabilecekleri yayınların da seçilmesi gerekmektedir.

 

-          Seçilen kitapların çocukların kelime hazinelerine katkı sağlayacak kitaplar olmasına dikkat edilmelidir.

 

-          Seçtiğiniz kitaplarda anlatılmak istenen mesajların doğrudan anlatılmasındansa çocukların bulmalarını sağlayacak nitelikte olmaları daha uygun olacağından bu nitelikteki kitaplar tercih edilmelidir.

 

-          Küçük yaşlardaki çocuklarınız için resimli olan kitaplar onların hayal dünyalarını geliştireceğinden konuyu kafalarında daha iyi şekilde canlandırmalarına da yardımcı olmaktadır.

 

-          Bebeklik dönemlerinde resimli ve renkli kitaplar ile başlanmalıdır. Sonra masal kitapları tercih edilebilir.

 

-          Hayvanların konuştuğu kitapları çocukların okumasında uzmanlar herhangi bir sakınca görmemektedir. Ancak doğaüstü güçleri bulunan hayvanlar gibi gerçeği yansıtmayan hayvan karakterlerinin bulunduğu kitaplar çocukların kafalarının karışmasına yol açabileceği için tavsiye edilmemektedir.

 

-          Çocukların gerçekliği anlamaya başladıkları yaş, beş yaş olduğundan çocuklara beş yaşından öncesinde peri masalları tarzındaki kitapların tercih edilmiyor olması gerekmektedir. Bu yaşa kadar çocukların daha çok basit ve gerçekçi olan yayınlara yönelmelerinin faydalı olacağı görülmektedir.

 

-          İçerik bakımından çeşitlilik oldukça önemli olduğundan yalnızca oyun ve etkinlik içerikli kitapların tercih edilmesi veya yalnızca bir mesaj içeren hikâye kitaplarının tercih edilmesi tavsiye edilmemektedir. Olabildiği kadar farklı olan içeriklerle hazırlanmış kitapların seçilmesine özen gösterilmelidir.

 

-          Çocukların yaşlarına uygun olmak şartı ile tarih, sanat, mizah, bilim, şiir ve müzik kitapları da tercih edilebilmektedir. Bu kitaplar sayesinde çocukların kendi ilgi alanlarını ve yeteneklerini daha kolay keşfedebilmeleri sağlanabilmektedir.

 

-          Kitapta bulunan karakter sayılarının çok fazla olmamasına özen gösterilmelidir.

 

-          Kitapta zaman açısından kronolojik sıralamaların en iyi şekilde ayarlanmış olmasına özellikle dikkat edilmelidir. Çünkü bu sıralama doğru yapılmazsa geçmişe gidip ve şimdiki zamana dönmekte olan kurgular çocukların aklının karışabilmesine sebep olabilmektedir.

 

-          Çocuklar açısından karakter çözümlemeleri ve uzun yapılmış olan betimlemeler, sıkıcı bir hale dönüşebilmektedir. Bu sebeple kitaplarda karakterler veya olaylar kısa olacak şekilde aktarılmalı ve akıcı bir dil kullanılmasına özen gösterilmelidir.

 

-          Anne ve babalar çocuk kitaplarına yalnızca bilgi edinilecek bir araç olduğu gözüyle bakmamalıdır. Çocukların keyifli, mutlu ve bazen heyecan dolu vakit geçirmeleri için de kitap okumaları gerektiği unutulmamalıdır.

 

-          Kitaplarda işlenmekte olan konuların ele alınış şekillerinin de ne kadar önemli olduğu unutulmamalıdır.

 

Bu Haberi Okudunuz Mu?

 

Aka Koleji

Favorilerim
Hiç favori okul eklemediniz.
TAMAM